Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 18 травня – День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського...

Цей день в історії: 18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Этот материал также доступен на русском языке
18 травня – Міжнародний день музеїв (ЮНЕСКО), Міжнародний день вакцини проти ВІЛ, День боротьби за права кримськотатарського народу, День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, День резервіста України.

Міжнародний день музеїв

Міжнародний день музеїв відзначається 18 травня. Цього дня більшість музеїв працюють безкоштовно та з радістю показують свої виставкові зали.

Вперше свято відзначили у всьому світі 1977 року, коли 11 генеральна конференція Міжнародної ради музеїв відбулася у Москві та Ленінграді. Тоді ж запропонували і девіз свята: “Музеї – важливий засіб культурного обміну, збагачення культур та розвитку взаєморозуміння, співпраці та миру між народами”.

День боротьби за права кримськотатарського народу

18 травня Україна та світ відзначають День пам’яті жертв депортації та геноциду кримськотатарського народу у річницю депортації кримськотатарського народу 1944 року. Заснований 16 травня 2014 року указом виконуючого обов’язки Президента України Олександра Турчинова, напередодні 70-ї річниці виселення кримських татар із Криму.

18 травня 1944 року розпочалася операція з депортації кримських татар. Радянська влада закинула їм масове дезертирство та співпрацю з ворогом.

За час депортації на загальне “спецпоселення” в Центральній Азії було відправлено понад 183 тисячі кримських татар, на примусові роботи до Московського вугільного тресту – 5 тисяч, до таборів фронтового резерву – 6 тисяч і ще стільки ж до ГУЛАГу.

Депортація мала катастрофічні наслідки для кримських татар у місцях заслання. Протягом останнього року до завершення війни від голоду, хвороб та виснаження загинуло понад 30 тисяч кримських татар. Не меншу шкоду зазнало господарство Криму, позбавлене досвідчених працівників.

Понад 20 років радянська влада повністю заперечувала злочинний характер своїх дій. 1967 року парламент СРСР визнав необґрунтованість тотального звинувачення кримських татар, але вони не отримали права повернутися до Криму. Лише 1989 року радянським парламентом депортація була визнана незаконною та злочинною.

День резервіста України

День встановлено 19 квітня 2019 року Президентом України Петром Порошенком з огляду на важливу роль резервістів у справі захисту Вітчизни, її незалежності та територіальної цілісності, їх готовність у будь-який час стати до лав Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, з метою подальшого розвитку сучасних військових традицій, зміцнення патріотичного духу у суспільстві.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, коли відзначають Всесвітній день кульбаби.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні