Субота, 11 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 13 травня - Всесвітній день кульбаби

Цей день в історії: 13 травня – Всесвітній день кульбаби

Этот материал также доступен на русском языке
13 травня – 133-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 232 дні. У цей день у світі відзначаються Всесвітній день кульбаби, День народження застібки-липучки, Всесвітній день коктейлю, Міжнародний день Хумуса, Глобальний день інженерної справи, День льодяників від кашлю.

Всесвітній день кульбаби

13 травня у світі відзначають День кульбаби. Багато хто в дитинстві плели вінки з цих жовтих квіточок або пускали парашутики, коли кульбаба вже відцвіла.

У багатьох країнах із цієї рослини готують різноманітні страви. Кульбабу додають у супи, борщі, салати, мус, сир і навіть хліб і варення.

Головним же кулінарним шедевром із кульбаб є, звичайно, вино. Найбільш популярне воно у Англії. У своїй повісті “Вино з кульбаб” Рей Бредбері навіть оспівав це вино. З підсмаженого коріння кульбаби також роблять напій, який може служити сурогатом кави.

У північних народів є гарна казка про кульбабу. Згідно з нею, здавна люди не вміли радіти приходу весни, тому Сонце вирішило підняти їм настрій і надіслало на землю мільйони сонячних зайчиків, які впали на траву і перетворилися на жовті квіточки — кульбаби. Дивлячись на ці квіти, люди посміхалися та почували себе щасливими.

День Хумуса

13 травня відзначається Міжнародний день хумуса – популярної страви на Близькому Сході. Останнім часом він стає все більш популярним і в інших країнах, особливо серед вегетаріанців та прихильників безглютенової дієти.

Перші згадки про хумус відносяться ще до XIII століття. До складу хумусу входить пюре з нуту (турецького гороху), оливкова олія, кунжутна паста, лимонний сік та спеції. Подають його найчастіше у вигляді холодної закуски або соусу-дипу.
День хумусу має негастрономічну місію. Свято було придумане у 2012 році ізраїльським підприємцем Беном Ленгом для об’єднання та примирення жителів Близького Сходу.

День народження застібки-липучки

Застібку-липучку використовують ось уже понад п’ятдесят років. Її створив інженер із Швеції Георг де Местраль. 13 травня 1958 року він зареєстрував свій винахід, який став справжнім порятунком для багатьох людей, через свою простоту у застосуванні, порівняно зі шнурками або застібкою-блискавкою.

Свій винахід автор назвав “Velcro”. Ідея створити таку застібку прийшла Георгу Местралю, коли він гуляв на вулиці зі своїм собакою. Той бігав і грав, а потім випадково застряг в колючих кущах будяка. Реп’яхи причепилися до шерсті тварини, і її господар подумав, що було б непогано використати подібний алгоритм у побуті.

Він втілив свою ідею в життя у 1948 році, а через 10 років нарешті офіційно підтвердив своє авторство та запатентував застібку-липучку.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які свята відзначають 10 травня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні