Понеділок, 23 Травня, 2022
ГоловнаЗдоров'яХолестерин: коли він буває "хорошим", коли "поганим"?

Холестерин: коли він буває “хорошим”, коли “поганим”?

Этот материал также доступен на русском языке
Уявлення про те, що холестерин – це погано, склалося у суспільстві давно. Однак, як виявляється, холестерин буває різним і не завжди шкодить нашому організму.

У давні часи вчені сприймали утворення бляшок у просвіті судини, яка отримала назву «атеросклероз», як просте відкладення холестерину на стінках артерій. Однак зараз стали з’являтися дані, що руйнують цю теорію.

Холестерин, щоб «подорожувати» кров’ю, зв’язується з білками, створюючи комплекси ліпопротеїдів – низької та високої щільності. Якщо у людини в крові більше ліпопротеїдів високої щільності («хорошого» холестерину), бляшки на стінках судин не з’являтимуться. А ось якщо переважають ліпопротеїди низької щільності (поганий холестерин), то поява атеросклерозу неминуче.

Рівень холестерину в крові залежить від спадковості. Однак якщо ви правильно харчуєтесь і багато рухаєтеся, то «поганого» холестерину буде менше, а «хорошого» більше.

«ГАРНИЙ» ХОЛЕСТЕРИН ПІДВИЩУЮТЬ:

  • оливкова олія, риб’ячий жир, лляна олія, горіхи,
  • регулярні фізичні навантаження,
  • клітковина: фрукти, овочі та продукти з цільнозлакових сортів пшениці.

«ПОГАНИЙ» ХОЛЕСТЕРИН ПІДВИЩУЮТЬ:

  • червоне м’ясо, ковбаси, тверді сири, сало, борошняні кондитерські вироби, торти, бісквітні печива, вершки;
  • малорухливий спосіб життя;
  • надмірна вага, і особливо відкладення жиру в районі живота;
  • гідрогенізовані рослинні жири: маргарин, фастфуд.

Нове на сайті