Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧи змінюється з віком норма показника цукру в крові та як правильно...

Чи змінюється з віком норма показника цукру в крові та як правильно харчуватися?

Этот материал также доступен на русском языке
Норма цукру у крові з пальця, незалежно від віку, становить 3,3-5,5 ммоль/л. Часто у людей після 40-50 років цей рівень зростає. Це свідчить про порушення чутливості клітин до інсуліну, його недостатню кількість у крові та формування інсулінорезистентності, так званого стану переддіабету.

Тому після 50 років рекомендується періодично здавати аналізи крові та сечі для того, щоб визначити кількість цукру. Важливо також іноді робити ліпідограму (холестерин), тест на ТТГ (гормон, що характеризує функцію щитоподібної залози).

З віком потрібно переглянути свої уподобання в їжі: від чогось доведеться відмовитися.

Насамперед слід зменшити вживання солі та цукру, збільшивши кількість фруктів (яблук несолодких сортів) та овочів, зокрема капусти, топінамбуру, моркви, багатої калієм та каротином.

Не пропускайте сезон весняних салатів, в які обов’язково має входити листя кульбаби. Бажано їсти відварене м’ясо нежирних сортів, корисними будуть м’який сир, кефір, каші, зокрема вівсяна. Не слід забувати і про достатню кількість рідини для організму. Крім води це можуть бути компоти, чаї, трав’яні настої тощо.

З трав можна скористатися такою рослиною, як дивосил. Періодично (по 10-14 днів) доцільно пити його настій: столову ложку кореня залити склянкою окропу, настояти до охолодження. Випити протягом дня.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, який вітамін корисний для серця.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні