Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 29 квітня – Всеукраїнський день футболу

Цей день в історії: 29 квітня – Всеукраїнський день футболу

Этот материал также доступен на русском языке
29 квітня – 119-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 246 днів. Цього дня у світі відзначаються Всесвітній день виконання дитячих бажань, Міжнародний день танцю, День народження застібки-блискавки, День Ми стрибаємо по світу або День паркуру, День вірусного відео.

Міжнародний день танцю

Цього дня народився легендарний французький балетмейстер Жан-Жорж Новерр. Він працював наприкінці 18 на початку 19 ст. Хореограф увійшов в історію як “батько сучасного балету”, і тому у його день народження почали відзначати День танцю. Новерр розробив принципи героїчного балету та балету-трагедії. У 1759 вийшла його знаменита праця “Листи про танець і балет”, де Новерр обґрунтував принципи балету-п’єси, які втілюються засобами дієвої пантоміми та танцю у співпраці композитора, хореографа та художника.

Всесвітній день бажань

Цей день обраний не випадково, адже 29 квітня 1977 року митник Томмі Остін вирішив здійснити мрію хворого на лейкемію 4-річного Крістофера. Хлопчик хотів стати поліцейським, і Остін пообіцяв покатати його на поліцейському гелікоптері. Через три роки, коли Крістоферу стало гірше, Томмі зв’язався з поліцейськими, і ті організували політ до міста Фінікс штату Арізона до офісу Департаменту громадської безпеки. Там хлопчик провів день і отримав значок почесного поліцейського Арізони та форму, пошиту спеціально для нього. На згадку про Крістофера заснували благодійний фонд, і зараз допомагає виконувати бажання тяжкохворих дітей.

День блискавки

31 березня 1893 року американець Віткомб Лео Джаксон публічно представив свій винахід – застібку-“блискавку”. Це ноу-хау він придумав завдяки своєму другові, який через болі в спині не міг нахилятися та зав’язувати черевики. Товариш просив Віткомба винайти застібку, яку можна було швидко закрити однією рукою. Винахідник, до того вже був автором 12 патентів, вигадав застібку з двох ланцюжків, які з’єднувалися між собою за допомогою “ключика-язичка”.

У 1913 році шведсько-німецький інженер Отто Сундбеку, який був зятем партнера Віткомба, вдалося вдосконалити застібку Джаксона, позбавивши її гачків і збільшивши кількість елементів, що скріплюють на одиницю довжини. Цей варіант застібки мав два ряди зубчиків, які чіплялися один за одного.

У 1914 році Сундбек винайшов інший варіант “застібки без гачків”, у якій зубчики мали заглиблення знизу та невеликий конічний виступ зверху. Цей винахід було запатентовано у 1917 році. З 1918 застібки стали використовуватися на костюмах пілотів Військово-морських сил США, а до 1930 блискавка знайшла поширене застосування в текстильній промисловості.

Всеукраїнський День футболу

Щороку 29 квітня в Україні відзначають Всеукраїнський День футболу. Історія українського футболу розпочалася у 1992 році. Саме тоді 29 квітня національна збірна провела свій перший матч. Щоправда, дебютна зустріч в Ужгороді із збірною Угорщини закінчилася поразкою наших гравців. З того часу дата 29 квітня відзначається як Всеукраїнський день футболу.

Це свято нагадує історію та той шлях, який пройшов український футбол за період свого існування.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які пам’ятні дати відзначають 26 квітня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні