Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНовини26 квітня – Міжнародний день пам'яті катастрофи на Чорнобильській АЕС

26 квітня – Міжнародний день пам’яті катастрофи на Чорнобильській АЕС

Этот материал также доступен на русском языке
26 квітня – 116-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 249 днів. Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день пам'яті про Чорнобильську катастрофу, День пам'яті жертв радіаційних аварій та катастроф, Міжнародний день інтелектуальної власності, День «Обійми друга», Міжнародний день варіння картоплі, Всесвітній день пілотів, День шкали Ріхтера.

Міжнародний день пам’яті катастрофи на Чорнобильській АЕС

Проголошено 8 грудня 2016 року резолюцією A/RES/71/125 Генеральної Асамблеї ООН. Вказаний день пам’яті відзначається щорічно 26 квітня, починаючи з 2017 року.

Аварія, що сталася о 1:23 ночі 26 квітня 1986 року на Чорнобильському реакторі №4 — найбільша техногенна катастрофа за всю історію ядерної енергетики у світі.

Тієї ночі на Чорнобильській АЕС прогримів вибух і сталася пожежа, яка не припинялася протягом 10 днів. Тоді загинуло близько 50 працівників станції та постраждали сотні рятувальників. Реактор був повністю зруйнований, а радіоактивний викид в атмосферу у 300 разів перевищував атомне бомбардування японського міста Хіросіма.

Населення Прип’яті, яке у 1986 році становило 45 тисяч людей, повністю евакуювали протягом перших трьох днів після вибуху. Радіоактивну поразку зазнали приблизно 600 тисяч людей, насамперед ліквідатори катастрофи.

Навколо ЧАЕС створено 30-кілометрову зону відчуження.

1993 року Міжнародне агентство з атомної енергії серед причин аварії на Чорнобильській атомній електростанції вказало на неправильно спроектований проект реактора і тому небезпеку його використання. Про це персонал не був проінформований, тому і припустився низки помилок і ненавмисно порушив існуючі інструкції.

Всесвітній день інтелектуальної власності

Всесвітній день інтелектуальної власності встановлено у вересні 2000 року на засіданні Генеральної асамблеї Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ).

Святкування цього дня сприяє зростанню поінформованості громадян про те, як патенти, авторське право, товарні знаки та промислові зразки впливають на повсякденне життя. Також ціль цього дня — роз’яснити, як охорона прав інтелектуальної власності сприяє розвитку творчої та інноваційної діяльності та підвищити повагу до інтелектуальної власності.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про підвищення пенсій чорнобильцям.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні