Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаГрошіУкраїнських роботодавців звільнили від відповідальності за невиплату зарплати у воєнний час

Українських роботодавців звільнили від відповідальності за невиплату зарплати у воєнний час

Этот материал также доступен на русском языке
З роботодавців зняли відповідальність за невиплату зарплати у воєнний час.

Українських роботодавців звільнили від будь-якого виду відповідальності за невиплату чи невчасну виплату зарплати найманим працівникам. Чи не виплачена зарплата не може бути підставою для адміністративного чи кримінального переслідування роботодавця.

Про це йдеться у роз’ясненні Мінекономіки щодо сфери трудових відносин в умовах військового стану, опублікованому на урядовому порталі.

В інформації, зокрема, йдеться про те, що закон передбачає п’ять видів відповідальності роботодавця за несвоєчасно виплачену зарплату:

  • дисциплінарну,
  • матеріальну,
  • адміністративну,
  • фінансову,
  • кримінальну.

Однак жоден із цих видів відповідальності не застосовується, якщо роботодавець не має можливості виплатити зарплату. Тобто, якщо у затримці чи невиплаті немає його провини, то до нього не може бути застосовано жодне покарання.

“Якщо у зв’язку з військовими діями відповідальна посадова особа не має фактичної можливості проводити нарахування заробітної плати у встановлені терміни – вона не може бути притягнута до якогось із вищезгаданих видів відповідальності”, – йдеться у роз’ясненні від Мінекономіки.

Однак при цьому роботодавці повинні вжити максимальних заходів, щоб забезпечити своїх підлеглих роботою та вчасно виплатити їм зароблене. Наприклад, бухгалтерів можна перевести на дистанційну роботу, забезпечивши їх необхідними технічними засобами та програмами. Можна також дистанційно забезпечити роботою та підлеглих, якщо характер їх праці не передбачає обов’язкової присутності на робочому місці.

Раніше ми писали, що РНБО вважає, що воєнний стан не звільняє від оплати комунальних послуг та погашення кредитів.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні