Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіЯк отримати довідку про народження дитини у військових умовах

Як отримати довідку про народження дитини у військових умовах

Этот материал также доступен на русском языке
Отримати документ про народження дитини у військових умовах українцям стане набагато простіше. Наразі видати довідку може будь-який медичний працівник, який був присутній при народженні дитини або оглядав її після народження.

Про це повідомляє уповноважена ВР України з прав людини Людмила Денісова.

Вона повідомила, що процедуру реєстрації народження дитини поза закладами охорони здоров’я спростили. У МОЗ затвердили наказ від 4 березня 2022 р. № 407 «Про забезпечення реєстрації новонародженої дитини в умовах військового стану».

Тепер у разі, якщо пологи відбулися поза закладом охорони здоров’я, документ про народження дитини у формі медичного свідоцтва про народження (форма 103/о) можуть видавати медичні працівники, які були присутні під час пологів або проводили перший огляд новонародженого.

Засвідчити народження дитини у такий спосіб можуть усі медичні працівники, зокрема ті, хто надавав екстрену медичну допомогу.

Якщо немає можливості виписати медичне свідоцтво про народження (форму 103/о), медпрацівник може виписати довідку у вільній формі.

Також спростили отримання свідоцтва про народження. Тепер матерям достатньо звернутися особисто до закладу охорони здоров’я.

При цьому потрібно мати з собою медичні документи про спостереження за вагітністю або бути зареєстрованою в електронній системі охорони здоров’я, де є записи про вагітність.

Джерело: rbc.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні