Дріжджі з картоплі
Пару картоплин натерти на дрібній тертці. Додати 1 чайну ложку солі, 1 столову ложку цукрового піску та 1 столову ложку води. Розмішайте, залиште на півдня. Дріжджі готові до застосування.
Дріжджі з родзинок
Промийте теплою водою 100-200 г родзинок, покладіть у скляну пляшку, наприклад, з-під молока (бажано, щоб шийка пляшки не була надто вузькою), залийте теплою водою (так, щоб родзинкам було куди спливти), додайте трохи цукру (2) столові ложки), зав’яжіть марлею в 4 шари та поставте в тепле місце. Бродіння почнеться на 4-5 день, тоді можна підводити дріжджі (відокремлювати їх від більшості) і ставити тісто.
Ром чи коньяк
Замість дріжджів у тісто можна додавати ложку рому чи коньяку. Це дасть приблизно такий самий ефект, як дріжджі, але змінить смак тіста.