Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаДачаПосівний календар садівника та городника на березень 2022 року

Посівний календар садівника та городника на березень 2022 року

Этот материал также доступен на русском языке
Ось і розпочався березень. Незважаючи на ситуацію в країні, посівний та посадковий сезон допоможуть впоратися з панічними атаками, адже в березні можна розпочинати повноцінні садові та городні роботи.

На зростання та врожай рослин впливає не лише погода та правильний догляд, а й фази Місяця. Деякі дні Місячного календаря вважаються неродючими та небезпечними для врожаю, а в інші, навпаки, відбувається бурхливе зростання рослин.

Які овочі можна садити в березні?

  • Баклажани висаджують в індивідуальні горщики в березні, а в ґрунт пересаджують у червні.
  • Капусту можна посіяти у ґрунт у березні, якщо температура повітря вдень становить +12 градусів і вище. Можливе також вирощування на підвіконні з пересадкою в травні.
  • Болгарський перець можна висаджувати в окремі склянки з середини березня. А наприкінці весни перці висаджують у ґрунт.
  • Моркву садять у відкритий ґрунт наприкінці березня, якщо ночами немає заморозків.
  • Петрушку садять із початку березня, оскільки вона досить добре переносить морози. Але прямі промені сходи не люблять, тому їх краще прикрити чимось.
  • Садити картоплю на город у березні ще рано, хоча у південних регіонах можна сміливо експериментувати, якщо весна буде теплою та ранньою.

Місячний посівний календар на березень по днях

1-3 березня – дні молодика. Роботи із рослинами не проводяться.

4-5 березня – неродючі дні. Посіви та посадки краще не проводити. Обробка рослин від хвороб та шкідників, проріджування сходів, розпушування ґрунту. Не рекомендуються рясні поливи.

6-8 березня – посадка розсади баклажанів, огірків, ранніх помідорів та перців, капусти, часнику. Можна починати пророщувати картоплю. Посадка багаторічних кольорів.

9-10 березня – посів петрушки, кропу, ріпчастої цибулі та порею, гороху, квасолі. Боротьба із хворобами, прищипка, проріджування сходів. Посадка ампельних і кучерявих квітів. Не рекомендується підрізати та підгодовувати рослини.

11-13 березня – посів на розсаду томатів, ранньої капусти, кабачків, солодкого перцю. Вигонка цибулі на зелень. Висадження помідорів та картоплі у теплицю. Можна сіяти петунію, дзвіночки, лобелію.

14-16 березня – можна сіяти листовий салат та спеції у теплиці: фенхель, базилік, гірчицю. Розпушування ґрунту та внесення добрив. Не рекомендуються пересадки, прищипка, пасинкування та обрізка плодових дерев.

17-19 березня – дні повного місяця. Рослини вразливі та їх краще не чіпати. Можна розпушувати та удобрювати ґрунт, білити кору дерев.

20-22 березня – посів редиски та перцю в теплиці. Посадка розсади перцю, всіх видів капусти, пророщування картоплі. Посадка будь-яких кольорів, особливо цибулинних. Полив дуже помірний.

23-24 березня – посадка цибулі ріпчастої та порею, часнику, петрушки, помідорів. При теплій погоді можна висаджувати аґрус та смородину. Боротьба з хворобами та комахами. Не рекомендується обприскувати, обрізати та прищипувати рослини.

25-26 березня – посадка коренеплодів та будь-яких видів цибулі. Викладання картоплі на пророщування. Посадка бульбоцибулинних та багаторічних квітів. Боротьба з хворобами та бур’янами. Не рекомендується працювати з корінням рослин.

27-28 березня – несприятливі дні для посіву та посадки будь-яких овочів.

29-31 березня – посів гірчиці, редиски, буряків, шпинату, огірків, моркви, селери, часнику, фіолетової цибулі. Не рекомендується поливати рослини та працювати з корінням.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про Місячний календар з 28 лютого до 6 березня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні