Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаНовиниПенсія на пільгових умовах: як підтвердити стаж, якщо немає запису у трудовій...

Пенсія на пільгових умовах: як підтвердити стаж, якщо немає запису у трудовій книжці?

Этот материал также доступен на русском языке
На сьогодні більшість українців може розраховувати на пенсію у 60 років за наявності 29 років страхового стажу. Але є категорії громадян, які виходять на пенсію раніше. Це з особливим характером та умовами їх праці, станом здоров'я тощо.

Так, жінки, зайняті повний робочий день, у тому числі на роботах зі шкідливими та важкими умовами праці за Списком №2 виробництв, робіт, професій, посад та показників, затвердженим КМУ, та за результатами атестації робочих місць за умови наявності необхідної кількості пільгового та загального стажу роботи мають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Якщо не вистачає пільгового стажу для призначення пенсії

У разі якщо жінка не набула повного пільгового стажу за Списком №2 (10 років), але відпрацювала не менше половини тривалості стажу (5 років), за наявності у неї передбаченого законодавством стажу роботи пенсія на пільгових умовах призначається із зменшенням пенсійного віку, визначеного ст. 26 З.У. “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, на 1 рік за кожні повні 2 роки роботи за Списком №2.

Порядок застосування Списків №1 та №2 виробництв, робіт, професій, посад та показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію на пільгових умовах, затверджено наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.11.2005 №383.

До пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати внесення цієї посади чи професії до Списків.

Водночас робота у шкідливих умовах після 21.08.1992 р. зараховується до пільгового стажу, якщо право на це підтверджено атестацією робочого місця.

Основним документом, який визначає де, ким і протягом якого часу працювала людина, є трудова книжка.

Як підтвердити спеціальний стаж?

Якщо у трудовій книжці відсутні відомості, що підтверджують пенсію на пільгових умовах, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств. Якщо йдеться про підтвердження роботи в особливо шкідливих та шкідливих умовах праці за Списком №1 та №2, такі довідки необхідні, оскільки в трудових книжках не зазначено, в яких умовах працювали люди і чи були вони зайняті на певних роботах або на певних виробництвах протягом повного робочого дня.

У довідці мають бути зазначені:

  • періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу;
  • професія чи посада;
  • характер виконуваної роботи;
  • розділ, підрозділ, пункт, найменування чи номер Списків, якими передбачено ці роботи.

Читайте також:

Джерело: petrovka.dp.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні