П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниПільгова пенсія: коли стаж зараховується в подвійному розмірі?

Пільгова пенсія: коли стаж зараховується в подвійному розмірі?

Этот материал также доступен на русском языке
"Я 25 років пропрацював лікарем у психіатричній лікарні. Цього року виходжу на пенсію за віком на пільгових умовах за Списком № 2. Підкажіть, будь ласка, чи маю я право на грошову допомогу?"

Такий лист був опублікований на сторінці “Пенсійного кур’єра” у Facebook.

Відповідно до частини четвертої статті 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» N№ 1058 періоди трудової діяльності та інші періоди, які зараховувалися до стажу з метою призначення пенсії до набрання чинності цим Законом (до 1 січня 2004 року), зараховуються у страховий період у порядку та на умовах, передбачених попереднім законодавством, крім випадків, передбачених цим Законом.

Коли стаж для отримання пенсії зараховується в подвійному розмірі?

Пільговий порядок обчислення стажу роботи, передбачений таким законодавством, за період із 1 січня 2004 року застосовується тільки щодо визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах та за вислугу років.

Відповідно до статті 60 Закону «Про пенсійне забезпечення», робота, зокрема, в психіатричних закладах охорони здоров’я зараховується до стажу в подвійному розмірі.

Отже, робота в психіатричній лікарні до 1 січня 2004 року зараховуватиметься як до пільгового, так і до страхового стажу в подвійному розмірі, а період роботи в такому закладі після цієї дати в подвійному розмірі буде обчислено тільки щодо визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах.

Хто має право на грошову допомогу при виході на пенсію?

Водночас згідно з Порядком обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги та її виплати, затвердженим постановою Кабміну України від 23.11.2011 № 1191, страховий стаж на посадах, що дає право на грошову допомогу, зараховується в календарному обчисленні.

Зокрема, чоловікам треба мати 35 років стажу, що дає право на грошову допомогу.

Отже, набутого спеціального стажу 25 років недостатньо для призначення такої допомоги.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні