П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаГрошіПенсійний фонд планує збільшити суму єдиного соціального внеску: кого змусять платити більше?

Пенсійний фонд планує збільшити суму єдиного соціального внеску: кого змусять платити більше?

Этот материал также доступен на русском языке
Поки у Комітеті Верховної Ради та Міністерстві фінансів обговорюють об'єднання трьох податків в один при нарахуванні зарплати, у Пенсійному фонді розробляють свої плани, які багатьом точно не сподобаються.

Так, Пенсійний фонд пропонує внести зміни до чинного закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», пише « Бухгалтер» .

У ПФУ вважають, що потрібно збільшити відрахування із зарплати керівників компаній. Тобто для керівників підприємств встановити мінімальний розмір ЄСВ із розрахунку трьох розмірів мінімальної заробітної плати.

Таким чином, якщо керівник отримує заробітну плату менше трьох мінімальних зарплат, ЄСВ доведеться платити за три мінімалки (3 6500 22% = 4290 грн).

Влада хоче вивести з «тіні» зарплату та збільшити сплату ЄСВ.

Другим нововведенням є переведення осіб з інвалідністю, які отримують щомісяця понад три розміри мінімальної зарплати, на стандартну ставку єдиного соціального внеску у 22% від зарплати (від 4290 грн.).

Для тих організацій, де зарплати не перевищують встановлену планку, збережуться пільгові ставки ЄСВ, які існують зараз:

– 8,41% від зарплати, якщо на підприємстві працюють особи з інвалідністю;

– 5,5% – для спеціалізованих організацій, де працівників з інвалідністю не менше 50%;

– 5,3% – для всеукраїнських громадських організацій та підприємств осіб з інвалідністю, (наприклад, товариства глухих, товариства сліпих), де понад 50% працівників мають інвалідність.

За даними Пенсійного фонду, чисельність застрахованих осіб з інвалідністю у вересні 2021 року становила 452,6 тис. осіб.

Відповідно до аналізу реєстру застрахованих осіб, 413 осіб з інвалідністю мають від 5 до 47 робочих місць (деякі у різних регіонах). Зокрема, 346 осіб працюють у 5-10 страхувальників, 58 осіб – у 11-30 страхувальників, 3 особи мають 35-39 робочих місць, 1 особа працює у 47 страхувальників.

У разі ухвалення цей документ набуде чинності вже наступного дня після опублікування.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні