П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіЧерез нові правила оподаткування українці можуть втратити 30% зарплати, - думка експерта

Через нові правила оподаткування українці можуть втратити 30% зарплати, – думка експерта

Этот материал также доступен на русском языке
З 1 січня 2022 року в Україні почали діяти нові правила оподаткування. Зокрема, у планах влади об'єднати прибутковий податок, єдиний соціальний внесок та військовий збір, після чого знизити їхню сумарну ставку.

Але, на думку бухгалтера-експертки аутсорсингової компанії Accountor Тетяни Шеремет, така реформа за певних умов може негативно вплинути на зарплати українців, повідомляє UBR.

Так, після об’єднання одразу трьох зборів із заробітної плати, планується зниження відсоткової ставки спочатку до 30%, а потім і до 25%. Все це може призвести до збільшення податкового навантаження на працівників та призвести до зниження зарплат.

Наразі частина вищезгаданих податків, а саме податки на доходи фізичних осіб (ПДФО – 18%) та військовий збір (1,5%), роботодавець утримує з окладу працівників, після вирахування яких видає зарплату. Єдиний соціальний внесок (22%) сплачує самостійно.

Хто буде платником податку: працівник чи роботодавець?

– Але якщо поєднувати все в один податок, то хто буде його платником? Якщо співробітник, то це збільшить податкове навантаження на населення. Чи не призведе це до ще більшої «тінізації», адже не кожен працівник має можливість платити третину заробітної плати до бюджету? – міркує експертка.

Вона зазначає, що протилежний варіант – оплата роботодавцем усіх податків – стане критичним для багатьох компаній.

– Якщо залишити оклади, як і раніше, то фонд заробітної плати зросте на 10%, що для багатьох компаній може бути критично, – зазначила Шеремет.

Водночас Тетяна Шеремет погодилася з тим, що уніфікація зарплатних податків спростить для компаній та бухгалтерів процес адміністрування та, ймовірно, ведення звітності. Проте в цілому поки що експертка не має впевненості в доцільності та ефективності реформи.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні