Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаДачаОбліпиха: коли і як її садити, чи потрібно формувати

Обліпиха: коли і як її садити, чи потрібно формувати

Этот материал также доступен на русском языке
Чи потрібне формування обліпихи? Коли краще її садити? Чи схильна обліпиха хвороб і яким? На ці запитання ми допоможемо знайти відповіді.

Обліпиха – дводомна рослина. У неї є чоловічі та жіночі екземпляри, тому на ділянці завжди треба мати дві рослини різної статі.

Формувати чи не варто?

Формувати обліпиху потрібно, якщо є бажання використовувати її як декоративну рослину. Вона не має чіткої форми, росте невисоким деревцем або розлапуватим кущем. Тому обліпиху чоловічої статі можна цілком упорядкувати – вона стрижеться так само, як і лох. Можна зменшити обсяг деревця, воно, буває, розростається і стирчить на всі боки.

Але формувати плодоносить обліпиху – значить втратити врожай, оскільки плоди у неї зосереджені на периферії крони.

Коли садити?

Садити цю рослину можна як восени, так і навесні.

Оптимальна температура для обліпихи – 26-28 градусів. Наша спека під 40 градусів не корисна цій культурі – її поверхнева коренева система швидко сохне, і тому доводиться часто поливати, що, своєю чергою, призводить до розростання поверхневих коренів і появи безлічі кореневих нащадків, із якими потім доводиться боротися.

Хвороби обліпихи

Хвороби обліпихи – борошниста роса, іржа, різні плямистості. Але це в тому випадку, якщо обліпиха росте в тіні, загущена, рясно поливається. Або особливо коли велика кількість опадів випадає у першій половині літа.

Як плодову культуру обліпиху вирощують мало, а марно. Це джерело вітаміну С, також з неї роблять масло, яке допомагає при виразці шлунка і при різних опіках, ранах.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні