Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаНовиниМасляна 2022 року: дати та традиції млинця

Масляна 2022 року: дати та традиції млинця

Этот материал также доступен на русском языке
Традиційно завершує зиму Масляна. Дата початку Масляної залежить від дати святкування Великодня. Свята Неділя завершує Великий піст, а він, у свою чергу, починається після Масляної та Прощеної неділі. Цього року Піст розпочнеться 7 березня.

Витоки свята Масляної

Перші згадки про Масляну в календарях наших предків датуються IV ст. н. е. Свято активно відзначалося у період язичництва, а й після запровадження християнства князем Володимиром 988 року. Найбільш активне святкування Масляна придбала у IX-XII століттях.

Християнська церква додала Масляну у свій календар, але при цьому свято так і не набуло християнського змісту. Згодом автентична дата святкування Масляної була забута.

Масляна символізує проводи зими. Це одне із найяскравіших свят східних слов’ян, коли люди святкували завершення зими як особисту перемогу над смертю. Тому майже весь тиждень потроювалися народні гуляння, що завершуються спаленням опудала зими.

Масляну також називають Сирною седмицею. Їсти м’ясо забороняється, а от із сиру, сиру і молока готували різні страви. Головне серед них – це млинці, що символізують сонце. Особливе місце займають вареники, що символізують місяць.

Масляна-2022: традиції

На Масляну гуляють усі сім днів, і щодня має свою назву та традиції. Головною стравою на Масляну є млинці, які печуть щодня, починаючи з понеділка. Також Масляна відома своїми гуляннями: це танці, співи, катання з гірок, на санчатах, спорудження олійного чучела, багаття тощо. Окрім млинців, на Масляну готують вареники, ходять у гості, прив’язують колодки неодруженим хлопцям.

Щодня тижня має свої традиції:

  • Понеділок (28 лютого) – зустріч Масляної. Прийнято пекти млинці та споруджувати опудало Масляної.
  • Вівторок (1 березня) — люди ходять один до одного в гості, а хлопці та дівчата намагаються підшукати собі пару. У вівторок розпочинаються сватання.
  • Середа (2 березня) – “тещин день”. Прийнято ходити до тещі на млинці, тож цей день ще називають “ласуном”. Крім млинців з різними начинками, готують також пироги.
  • Четвер (3 березня) – це розгуляй або Широкий четвер. Починаються масові гуляння з хороводами, частівками та піснями.
  • П’ятниця (4 березня) — “тещини вечірки”, проте цього разу теща відвідує зятя, а його дружина пече млинці та частує маму.
  • Субота (5 березня) — окрім гулянь із піснями, прийнято дарувати одне одному подарунки.
  • Неділя (6 березня) – проводи та Прощена неділя. Цього дня всі віруючі ходять до церкви, а потім просять у близьких та рідних прощення. Також у цей день спалювали солом’яне опудало, оскільки вірили, що спалювання прискорить настання весни.

Народні прикмети на Масляну

У містах вже не дотримуються цього розкладу, але за зануренням у етніку можна вирушити до центрів культури та історії чи тематичних розважальних парків.

Масляниця має свої заборони. Категорично не можна лаятись, сваритися, з’ясовувати стосунки. Напередодні Масляної хату чи квартиру прибирають, щоб гості не приходили до брудного будинку. Хоча працювати не забороняється, але сильно напружуватись теж не варто. Потрібно залишити більше часу на походи в гості з млинцями. Сумувати і вдаватися до смутку теж забороняється.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні