Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаНовини14 лютого - Трифонів день, свято виноградарів та виноробів

14 лютого – Трифонів день, свято виноградарів та виноробів

Этот материал также доступен на русском языке
14 лютого відзначається 4 православні церковні свята і головним з них є Трифонів день.

Церковні православні свята 14 лютого

Митаря та фарисея

1 день Суцільного тижня, що починає підготовка до суворого Великого Посту. Седмиця названа на честь біблійної притчі про митаря та фарисея.

Передсвяткування Стрітення Господнього

Підготовка до великого свята – Стрітення Господнє. Цього дня у церквах відбувається служба, читають молитви.

Трифонів день, святого мученика Трифона Апамейського

Присвячений Трифону Апамейському, який мав силу вигнання бісів і зцілення від хвороб. Постраждав за віру в Ісуса Христа під час правління імператора Деція Траяна.

Преподобного Петра Галатійського

Церква відзначає пам’ять Петра Галатійського. У 9 років він залишив рідну домівку і вирушив до Антіохії. Там оселився у печері. Мав дар чудотворень, вигнання бісів і зцілення від хвороб. Помер у 99 років.

Трифон Зарізан

На Півдні України, у Молдові — скрізь, де живуть болгари та гагаузи, а також у Сербії – 14 лютого відзначають свято виноградарів, яке називається Трифон Зарізан або Трифонів день. Святий Трифон вважається покровителем виноградарів і садівників, які перед початком робіт повинні добре розслабитися і повеселитися.

Трифона називають Зарізаном, бо коли він підрізував лозу, будучи добряче напідпитку, замість лози порізав собі ніс. І це було не випадково, а на надання Трифону за невтішні слова на адресу Богородиці. Інша народна назва – Трифон-п’яниця. Свято входить до циклу трьох послідовних днів, відомих як Трифунци.

На Трифоні у болгарських храмах звучить особлива молитва. У ній парафіяни називаються «лозою Господньою», а благання звертається про те, щоб «благодать зійшла на кожну лозу», тобто кожного прихожанина. У храмах освячується вода, у деяких місцях читають спеціальну молитву від шкідників.

З початку ХХ століття відбуваються Хресні ходи з іконою Святого Трифона з обходом поселень та виноградників.

Сама обрізка винограду відбувається через місяць, коли весняне сонце пробуджує життєві соки рослин. А в цей день відбувається лише символічне обрізання. Це означає початок нового року для виноградарів.

Починається свято із вшанування самого Трифона, який на возі вирушає у поле.

Після церковної служби чоловіки вирушають на виноградники. Кожен несе з ранку випечений хліб, вино та приготовлену курку на спільну трапезу: розділити свою їжу та вино з іншими – обов’язковий ритуал. Перед символічним обрізанням винограду, господарі повернувшись на схід, хрестяться і відрізають одну або кілька гілочок. Коріння лози поливають вином та святою водою.

Опівдні збираються разом. Але перед цим обирають царя винограду. Свій титул «цар» збереже до наступного Зарезана.

 

За традицією, щороку цю роль доручають кращому господареві на селі. Це має бути людина шанована, з великою та дружною сім’єю, удачлива. Вважається, що якості царя будуть передаватися решті виноградарів протягом року. Якщо він досяг успіху та благополуччя в житті, то під час його «царювання» удача чекає на всіх і погода буде сприятливою для винограду.

Найстарший бере букетик базиліка з устромленими в нього трьома виноградними гілочками і каже: «Хто гідний, нехай візьме цей букетик і буде царем!» Інші запрошують того, кого обрали, прийняти цей дар, а пізніше і «царську корону», що з виноградних лоз.

На Трифона Зарізана веселість триває протягом чотирьох днів, адже це остання нагода для виноградарів від душі відпочити. Цього дня вино ллється без обмежень. На трапезу кожен несе флягу з вином. Після цього до осені виноградарі будуть працювати, щоб отримати багатий урожай.

У церковному живописі у болгарських етнічних районах св. Трифон зображується як юнак, який тримає спеціальний ніж для підрізання лози.

Болгарське свято виноградарів вважається залишком культу Діоніса на землях Болгарії, коли болгарські землі заселяли племена фракійців. Болгари цього дня кажуть: «св. Трифон зігріває землю», тобто з цього дня природа починає готуватися до весни.

Нагадаємо, ми розповідали вам про свято та традиції Трьохсвятія.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні