Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаСубсидія: чи можна оформити допомогу, якщо є борги?

Субсидія: чи можна оформити допомогу, якщо є борги?

Этот материал также доступен на русском языке
Субсидія з Україною надається громадянам, які не можуть платити за житлово-комунальні послуги. Оформити її можна не лише перед початком опалювального сезону, а й у будь-який час.

«Громадянам, які не можуть самостійно платити за житлово-комунальні послуги, надається допомога через програму житлових субсидій. Оформити її можна не лише перед початком опалювального періоду, а будь-коли, коли домогосподарству складно оплачувати комунальні послуги. Наявність заборгованості з оплати послуг не є на заваді отримання субсидії», — сказано в повідомленні Міністерства соціальної політики.

Якщо є заборгованість?

Громадянам, які мають заборгованість, житлова субсидія призначається після укладання з постачальником послуги договору реструктуризації заборгованості. При цьому умови такого договору передбачають виплату боргу частинами з урахуванням соціального статусу та доходу боржника.

«Для недопущення зростання заборгованості доцільно також звернутися за державною підтримкою та оформити субсидію», — зазначили у Мінсоцполітики.

Призначення субсидії

З питання призначення житлової субсидії можна звернутися або до виконавчого органу територіальної громади, або до центру надання адміністративних послуг або поштою або через Єдиний державний веб-портал електронних послуг до органу соціального захисту населення.

І чим раніше надійде таке звернення, тим швидше буде призначено допомогу, і домогосподарство платитиме за послуги зі своїх доходів лише посильну для нього частину платежу, а решта компенсуватиметься з державного бюджету.

Довідка:

  • сьогодні середній розмір субсидії становить близько 1700 гривень на місяць, але залежно від складу домогосподарства та умов проживання може становити і кілька тисяч гривень на місяць;
  • житлова субсидія – це безповоротна адресна державна соціальна допомога домогосподарствам. Отримання житлових субсидій не пов’язане і не спричиняє зміни форми власності житла;
  • українці можуть подати заявку на оформлення житлової субсидії через портал «Дія». Там необхідно заповнити анкету з 21 питання.

Джерело: finance

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні