Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниПенсійне забезпечення працівників сільського господарства: як підтвердити пільговий стаж

Пенсійне забезпечення працівників сільського господарства: як підтвердити пільговий стаж

Этот материал также доступен на русском языке
За яких умов призначаються пільгові пенсії дояркам, які документи слід подати в обов'язковому порядку?

«Я пропрацювала 20 років дояркою та подала документи на призначення пільгової пенсії, але отримала відмову, бо у пакеті документів відсутня довідка про виконання мною при роботі норм обслуговування тварин. На підприємстві сказали, що не видають такої довідки. Що мені робити?”

Насправді довідка про встановлення та виконання норм обслуговування тварин є обов’язковою, адже доярки мають право на пільгову пенсію за умови, що 20 років роботи підтверджено саме цією довідкою, пише Пенсійний кур’єр.

Це є законодавча норма. Є Постанова уряду від 12 серпня 1993 р. № 637 «Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу призначення пенсій за відсутності трудової книжки чи відповідних записів у ній», чітко регулює це питання.

Зрештою, є Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Підприємство має їх виконувати.

У адміністрації господарства має бути форма довідки. Іноді підприємства йдуть на прийом, не хочуть видавати таких довідок, щоб не відшкодовувати Пенсійному фонду витрати на виплату пільгової пенсії. Але якщо це підприємство — сільськогосподарський товаровиробник, віднесений до четвертої групи платників єдиного податку, визначених підпунктом 4 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України, це змінює справу: у такому разі відшкодування щодо виплати пільгової пенсії на їхні плечі не лягає.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні