П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНовиниСоціальна пенсія вже у березні досягне грудневого розміру, - Марина Лазебна

Соціальна пенсія вже у березні досягне грудневого розміру, – Марина Лазебна

Этот материал также доступен на русском языке
Підвищення пенсійних виплат у березні торкнеться 10 млн 200 тис. пенсіонерів.

Про це повідомила міністерка соціальної політики Марина Лазебна.

– Це буде і індексація страхових пенсій, і доплати для різних категорій, які не підпадають під індексацію. Крім того, ми вперше проіндексуємо військові пенсії, – перерахувала Марина Лазебна.

Міністерка наголосила, що також уперше за 15 років так звана соціальна пенсія вже у березні досягне розміру, який планувався на грудень. Її розмір прив’язаний до прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, що становить 1934 грн. Підвищення прожиткового мінімуму проводиться у липні та грудні. І за цим графіком соціальні пенсії мали досягти 2 100 грн лише у грудні. Але уряд вирішив проіндексувати їх разом із іншими пенсіями вже у березні.

– Вперше за 15 років ми зробимо те, чого ще ніхто не робив… Є люди, які отримують мінімальну пенсійну виплату з різних причин (можливо, немає стажу чи маленька зарплатня) – це 1934 грн. Ці люди отримали б своє підвищення лише у грудні 2022 року. А ми цього року наблизимо грудень до березня. І ці люди отримуватимуть 2 100 грн уже у березні цього року. Такого ще ніхто не робив, а ми це зробимо, – заявила вона.

Марина Лазебна повідомила, що зараз такі мінімальні пенсії одержують 1 млн осіб, а раніше таких одержувачів було 4 млн громадян.

– Сьогодні таких людей мільйон, а коли ми прийшли, таку мінімальну пенсію мали 4 млн людей. І ми різними доплатами зменшили цю кількість — у тому числі за програмою президента, коли ми робили доплати за віком: людям, старшим за 80 років, ми давали по 500 грн, людям 75 років — по 400 грн. У цьому році буде категорія 70+. І якщо в березні вона буде 2100 грн, я буду рада, що хоч трохи ми робимо для людей життя кращим, — наголосила міністерка.

Читайте також:

Джерело: ukrinform.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні