Вівторок, 21 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЯк громадянинові України отримати пенсію за закордонний стаж?

Як громадянинові України отримати пенсію за закордонний стаж?

Этот материал также доступен на русском языке
Щоб отримати пенсію за закордонний стаж, громадянин України має бути легально працевлаштований за кордоном та здійснювати належну сплату пенсійних внесків в іншій державі.

Які документи слід подати для отримання пенсії?

Для отримання пенсії за напрацьований в іншій країні стаж немає необхідності звертатися до відомств обох країн. Достатньо звернутися до територіального відділення Пенсійного фонду України за місцем проживання. Необхідно повідомити про набутий стаж в іншій країні та надати відповідний пакет документів , а саме:

  1. Паспорт громадянина України
  2. Копію закордонного паспорта.
  3. Ідентифікаційний код.
  4. Документи, що свідчать про роботу за кордоном:
  • свідоцтво про реєстрацію у соціальному реєстрі;
  • реєстрація у податкових органах;
  • витяг із соціального реєстру;
  • підписані з роботодавцями угоди.

На підставі пакета документів спеціалісти заповнюють «формуляри зв’язку». Вони направляються до ПФУ з подальшою відправкою до компетентного органу відповідної держави, що розглядає документи. У разі позитивного вирішення питання призначення частини пенсії провадиться виплата особі через банківську установу.

Україна здійснює зарахування страхового стажу, придбаного на території держав, з якими укладено двосторонні Угоди за принципом пропорційності на підставі отриманих від іншої сторони формулярів про підтвердження цього стажу. Зарахування його лише на підставі поданих особою документів про стаж, виданих установами, організаціями за місцем роботи на території іншої держави, не провадиться.

При призначенні пенсії за територіальним принципом стаж зараховується за трудовою книжкою або довідками.

Особи, які працювали за кордоном з 1 січня 2004 року, обов’язково мають надати до ПФ документи про сплату соціальних чи страхових внесків.

Що таке територіальний та пропорційний принцип призначення пенсії?

Нагадаємо, територіальний принцип передбачає зарахування закордонного стажу як стажу, отриманого в Україні.

Договори, що ґрунтуються на пропорційному принципі, передбачають призначення та виплати пенсії договірною стороною за відповідний страховий (трудовий) стаж, придбаний пенсіонером виключно на її території.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як живуть пенсіонери у Польщі.

Джерело: biz.nv.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні