П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЧому моя пенсія не зростає?

Чому моя пенсія не зростає?

Этот материал также доступен на русском языке
Подібні запитання нам ставили вже неодноразово. Але це швидше не питання, а крик душі, і на нього відповідає Сергій Коробкін, незалежний консультант.

Мені 69 років. У мене 29 років та один місяць стажу. Раніше достатньо було мати 25 років стажу. Чому ж тепер вимагають 30 років? Звідки взялася ця несправедлива норма? Тим, хто має 30 років стажу, пенсію додають, а мені ні. Куди звертатися, щоби пенсію хоч трохи підвищили?

Віра Іванченко, м. Львів»

Реформа 2011 року: кому не пощастило?

Подібні запитання нам ставили вже неодноразово. Але це швидше не питання, а крик душі. Пенсійне законодавство справді не цілком справедливе. Раніше для отримання мінімальної пенсії жінкам потрібно мати 20 років стажу, чоловікам – 25 років. З 1 жовтня 2011 року цю планку різко підняли – до 30 років жінкам та 35 років чоловікам. Несправедливість була навіть навпаки – для тих, кому призначали пенсії після вказаної дати. При цьому раніше призначені пенсії не урізали.

Більше того, мінімальна пенсія для жінок зі стажем 20 років після 2011 року залишалася такою самою, як і мінімальна пенсія для жінок зі стажем 30 років. Інша річ, що в останні роки стали з’являтися додаткові надбавки саме для тих, хто має 30 років стажу і вище. Плюс так звані вікові надбавки: чим старша людина і чим більша у неї стажа, тим вища пенсія. Хоча це теж не завжди вірно.

Чекаємо на перерахунки, індексацію та надбавки

Так чи інакше тим, хто має стаж менше 30 років, пенсії теж хоч трохи, але періодично підвищують. Ми могли б це показати конкретно на вашому прикладі, але, на жаль, у нас немає достатніх даних про вид вашої пенсії та її складових.

Перевірити правильність призначення пенсії можуть у місцевому чи обласному управлінні Пенсійного фонду. В іншому ж доводиться чекати лише на чергові «реформи» і традиційні незначні підвищення. З 1 березня – індексація, з 1 липня та 1 грудня – підвищення прожиткового мінімуму та мінімальної пенсії. З 1 жовтня поточного року мінімум по 300 гривень додадуть тим, кому за 70 років. Це стосуватиметься і тих, у кого менше 30 років стажу. Очевидно, що незабаром це підвищення торкнеться і вас.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні