Субота, 18 Травня, 2024
ГоловнаНовиниЦерковні свята 5 лютого

Церковні свята 5 лютого

Этот материал также доступен на русском языке
Завтра, 5 лютого, відзначається 4 православні церковні свята.

Церковні православні свята завтра

Агафій-полухлібник, Священномученика Климента, єпископа Анкірського та мученика Агафангела Римлянина

День пам’яті єпископа Анкірського Климента та його учня Агафангела. Зазнали безліч мук за віру в Ісуса Христа при імператорах Діоклітіані та Максиміані.

Святителя Феоктиста, архієпископа Новгородського

На честь Новгородського архієпископа Феоктиста. Збудував, відновив багато храмів. Церква прославила його у 1664 році.

Собор Костромських святих

Свято на честь святих пов’язане з Костромською єпархією. Встановлено у 1981 році.

Преподобного Геннадія Костромського та Любимоградського

Вшанування преподобного Геннадія Костромського та Любимоградського (ім’я при народженні – Григорій). Був ігуменом Геннадіївого монастиря на березі Сурського озера. Писав ікон. Мав дар прозорливості і чудотворення. Помер у 1565 році. Церква прославила його у 1646 році.

Агафій-полухлібник

Агафій-напівлібник, Агафій; День Агафії; Павич Милостивий має церковну назву – Священномученика Климента, єпископа Анкірського та мученика Агафангела Римлянина. Це день вшанування пам’яті святого Агафангела та його вчителя Климента
Традиції: Перевірка залишків зерна у засіках; наведення порядку у будинку; ремонт підсобних будівель; частування нужденних; змови на кохання

Агафій-напівхлібник відзначається 5 лютого 2022 року (за старим стилем – 23 січня).

У народі свято вважається днем домашнього клопоту. Він отримав назву «напівхлібник» за те, що в цей день прийнято перевіряти кількість зерна, що залишилося в засіках. Щоб прожити до нового врожаю, повинна залишатися половина загального запасу.

История

Свято присвячене мученику Агафангелу Римлянину та його вчителю єпископу Клименту. Вони стали жертвами за часів гонінь на християн при імператорах Діоклетіані та Максиміліані. Катування, яким багаторазово піддавали мучеників, навіть у язичників-глядачів викликали жах.

Після того, як співправитель Максиміліан помер, мученика Агафангела зазнали смерті через обезголовлення. Святий увійшов в історію християнства як один із найтерплячіших і смиренних синів Божих.

Традиції та обряди

Кожне народне свято має відношення до якихось конкретних господарських клопотів та робіт. На Агафія-хлібника господині наводять лад у будинку: миють підлогу, стіни, стелю, віконні рами. Господарі займаються ремонтом льохів, сараїв, комор та інших підсобних будівель.

У цей день підраховується залишок зерна в засіках, а також виконується його огляд, перевірка та відсівання поганих зіпсованих зерен.

Читаються на вітер змови на кохання.

За давньою традицією цього дня потрібно почастувати жебраків чи сиріт, людей, обділених долею.

Прикмети

  • Якщо полях лежить великий шар снігу, то майбутній урожай хліба буде хорошим.
  • Наші пращури помітили, якщо у цей день мороз, то весна буде холодною.
  • Якщо з самого ранку синиця закричала, то незабаром ударить сильний мороз.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні