Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЕксперти підрахували, що майже 66% українців не зможуть вийти на пенсію у...

Експерти підрахували, що майже 66% українців не зможуть вийти на пенсію у 60 років

Этот материал также доступен на русском языке
Зараз в Україні проживає 10,8 млн. пенсіонерів. За п'ять років пенсіонерів поменшало на 1 млн осіб. Щороку посилюються вимоги щодо наявності обов'язкового страхового стажу при виході на пенсію. А це означає, що все менше українців зможуть вийти на пенсію у 60 років.

Такими темпами після 2027 року більше половини громадян пенсійного віку залишаться без виплат, і будуть змушені працювати до 63 або 65 років. Про це розповіла старший науковий співробітник Інституту демографії та соцдосліджень ім. Птухи Лідія Ткаченко.

Так, цього року для виходу на пенсію у 60 років потрібно мати 29 років стажу, наступного – 30 років, а 2024-го – 31 рік. Якщо стажу не вистачає – пенсії не бачити. Вже зараз багато хто розуміє, що вчасно на пенсію їм не вийти.

Коли у 2017 році уряд змінив вимоги до стажу українців, то малося на увазі, що до 2027 року на пенсію у 63 роки зможуть вийти 40% українців, у 65 років – 5%, а ще 45% – зможуть отримувати пенсію у 60 років. Але за фактом виходить, що близько 66% не матимуть необхідного стажу, а отже отримувати пенсію у 2027 році зможуть лише 34%.

В уряді робили ставку на те, що українці почнуть активніше працювати та заробляти стаж. Але криза та пандемія навпаки збільшили рівень безробіття в країні. Багато хто просто залишився без роботи і не може накопичити необхідний для пенсії стаж.

Читайте також:

Джерело: obozrevatel.com

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні