Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯк урятувати сухофрукти від молі?

Як урятувати сухофрукти від молі?

Этот материал также доступен на русском языке
Напевно, багато хто помічав, як у чорносливі або фруктовому сушінні, яке використовують для приготування компотів, заводяться черв'яки. Усьому виною – харчова міль.

У будинок цей шкідник може потрапити разом із купленими в магазині крупами. У теплу пору метелики харчової молі легко залітають у квартиру через відчинене вікно або вхідні двері, а також через вентиляцію від сусідів.

Шкідливість сухофруктам завдають личинки

Сліди життєдіяльності шкідника, найімовірніше, залишаться і на стінках шафки, де зберігалися мішечки із сушеними яблуками, сливами та грушами.

Основної шкоди завдають личинки. Метелики, що живуть від 3 до 14 днів, не харчуються, зате відкладають яйця: близько 100 штук кожна самочка. Помітити кладку неозброєним оком практично неможливо. Метеликів молі приваблює світло, тому у вечірній час вони можуть годинами кружляти біля світильника. Часто саме таким чином харчова міль демонструє свою присутність у будинку.

Чи можна вживати в їжу уражені сухофрукти?

Вживати в їжу заготовки, в яких копирсалися маленькі білі черв’ячки, не дуже приємно, але й викидати власні сухофрукти, в яких завелася фруктова міль, теж не варто.

За перших ознак появи шкідника доцільно зробити так.

Ефективні засоби боротьби з міллю

Переберіть сушені яблука або інші фрукти та видаліть усі дуже зіпсовані шматочки. Їхній запах приваблює міль особливо сильно. Відібрані чисті зовні частки відправте на 40 хвилин у духовку, встановивши температуру на рівні 70 °C.

Майте на увазі, що на деякі фрукти міль вже встигла відкласти яйця, так що жар знищить їхню життєздатність, але самі по собі вони нікуди не подінуться.

Врятувати сухофрукти можна за допомогою заморожування. Достатньо потримати їх у морозильній камері протягом двох-трьох днів або винести на тиждень на мороз. Оброблені сухофрукти краще зберігати в новій герметичній тарі, наприклад, у закритих пластиковими кришками скляних банках.

Целофанові та паперові пакети шкідника не зупинять, він швидко їх прогризе.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні