Новини

Пенсія внаслідок трудового каліцтва: на що розраховувати пенсіонеру?

Під час роботи у шкідливих умовах я отримав травму, і мені було встановлено інвалідність внаслідок трудового каліцтва. Чи буде зарахований до мого страхового та пільгового стажу період перебування на інвалідності?

Відповідь на це питання підготували у «Пенсійному кур’єрі».

Статтею 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) передбачено, що час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням зараховується до стажу роботи у шкідливих умовах, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах та у пільгових розмірах.

Водночас частиною четвертою статті 24 Закону 1058 передбачено, що періоди трудової діяльності та інші періоди, що зараховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності цим Законом (до 01.01.2004), зараховуються до страхового стажу у порядку та на умовах , передбачених законодавством, що діяло раніше, крім випадків, передбачених цим Законом.

Відповідно до статті 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням зараховується до стажу роботи для призначення пенсії за віком, а також до стажу роботи у шкідливих умовах, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах та пільгових розмірах.

Підсумуємо, час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням за період до 01.01.2004 зараховується як до страхового стажу, так і до стажу, що дає право на пільгову пенсію (якщо нещасний випадок стався під час роботи у шкідливих умовах або внаслідок профзахворювання).

А ось час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням за період після 01.01.2004 зараховується лише до стажу, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах та у пільгових розмірах (якщо нещасний випадок стався під час роботи у шкідливих умовах) або внаслідок профзахворювання). До страхового стажу, з урахуванням якого визначається розмір пенсії, цей період не зараховується.

Читайте також:

Новое на сайте

  • Новини

Весь секрет у тісті: оладки вийдуть пишні та високі – ось як готують їх досвідчені господині

Оладки - це улюблена страва для сніданку, але не у всіх господинь виходить приготувати пишні…

18/05/2024 05:31
  • Новини

Ніколи не засипайте цей порошок у пральну машину – дуже пошкодуєте

Багато господинь віддають перевагу при пранні у пральній машині порошкам. Але саме порошок може спричинити…

17/05/2024 23:51
  • Статті

Максимальний захист: роль адвоката ТЦК у співпраці з Адвокатським об’єднанням “Actum”

В умовах підвищеної напруженості та воєнного стану важливість юридичного захисту для військовозобов'язаних стає ключовим аспектом.…

17/05/2024 23:44
  • Новини

Для чого розумні дачники розвішують на деревах у саду пакети – ви будете здивовані

Збирати добрі врожаї фруктів садівникам заважають не лише хвороби, а й шкідливі комахи. Але є…

17/05/2024 23:20
  • Новини

Погода в Україні в суботу, 18 травня

До яких погодних умов варто готуватись українцям в суботу, 18 травня? Синоптики зробили прогнози.

17/05/2024 22:45
  • Новини

Магнітні бурі у суботу, 18 травня: до чого готуватися метеозалежним

Чи будуть у цей день геомагнітні коливання і чи варто чекати на погіршення самопочуття?

17/05/2024 22:15