Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиПільги для осіб з інвалідністю: ліки, проїзд, санаторій

Пільги для осіб з інвалідністю: ліки, проїзд, санаторій

Этот материал также доступен на русском языке
Приводим перелік соціальних гарантій, передбачених для осіб з інвалідністю усіх груп.
  • За вашими листами

«Мені встановлено інвалідність ІІ групи. Хочу запитати: які пільги мені належаться і чи є якісь знижки при оплаті житлово-комунальних послуг?

Георгій М., м. Одеса»

Пільги особам з інвалідністю загального захворювання надаються згідно із Законом «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» № 875-XII від 21 березня 1991 року. І його подробиці хвилюють більшість отримувачів пенсії за інвалідністю.

Мінімальний розмір такої пенсії, як і прожитковий мінімум для непрацездатних, на сьогоднішній день становить лише 1934 гривні. Харчуватися і купувати необхідні ліки за ці гроші просто неможливо. Тому люди з проблемами здоров’я розраховують на допомогу держави. Нижче наведемо перелік соціальних гарантій, передбачених для осіб з інвалідністю усіх груп. На жаль, про пільги при оплаті комуналки в законі нічого не сказано. Єдина можливість – це оформлення субсидії.

Пільги і соціальні гарантії для осіб з інвалідністю

Назва пільги Особи з

інвалідністю

І групи

Особи з інвалідністю

ІІ групи

Особи з інвалідністю

ІІІ групи

Безкоштовне придбання ліків за рецептами лікарів під час амбулаторного лікування       Так, але за умови, що пенсія або державна соціальна допомога, призначена замість пенсії, не перевищують мінімального розміру пенсії. З 1 грудня мінімальний розмір пенсії становить 1934 гривні.
Придбання лікарських засобів за рецептами лікарів з оплатою 50% їх вартості при амбулаторному лікуванні Так Так Ні
Безкоштовне забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації Так Так Так
Безкоштовне забезпечення санаторно-курортними путівками за наявності медичних показань Так Так

 

Так
Безкоштовний проїзд у міському пасажирському транспорті (крім таксі) Так

 

 

Так Ні
50-відсоткова знижка вартості проїзду на внутрішніх лініях повітряного, залізничного, річкового та автомобільного транспорту в період з 1 жовтня до 15 травня Так

 

 

Так Так
Позачергове і пільгове встановлення стаціонарних телефонів Так Так Ні
Оплата за місцеві дзвінки зі стаціонарних телефонів за погодинним (похвилинним, посекундним) врахуванням їх тривалості (тільки за згодою абонента) Так Так Ні
Пільга поширюється також на сім’ї, у яких є дві особи з інвалідністю або більше

 

Примітка. Безкоштовний проїзд у міському пасажирському транспорті (крім таксі), а також 50-відсоткова знижка на проїзд усіма зазначеними видами транспорту в період з 1 жовтня по 15 травня поширюється на людину, яка супроводжує (не більше однієї) особу з інвалідністю I групи або дитину з інвалідністю.

Тільки факт

Близько 3 мільйонів людей з інвалідністю перебувають на обліку в соціальних службах.

* Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціальних гарантій для осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю» № 1664-ІХ від 15 липня 2021 року.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні