Вівторок, 19 Березня, 2024
ГоловнаНовиниПенсія внаслідок трудового каліцтва: на що розраховувати пенсіонеру?

Пенсія внаслідок трудового каліцтва: на що розраховувати пенсіонеру?

Этот материал также доступен на русском языке
На яку пенсію можуть розраховувати українці, які захворіли на професійну хворобу або отримали травму на виробництві.

Під час роботи у шкідливих умовах я отримав травму, і мені було встановлено інвалідність внаслідок трудового каліцтва. Чи буде зарахований до мого страхового та пільгового стажу період перебування на інвалідності?

Відповідь на це питання підготували у «Пенсійному кур’єрі».

Статтею 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) передбачено, що час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням зараховується до стажу роботи у шкідливих умовах, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах та у пільгових розмірах.

Водночас частиною четвертою статті 24 Закону 1058 передбачено, що періоди трудової діяльності та інші періоди, що зараховувалися до стажу роботи для призначення пенсії до набрання чинності цим Законом (до 01.01.2004), зараховуються до страхового стажу у порядку та на умовах , передбачених законодавством, що діяло раніше, крім випадків, передбачених цим Законом.

Відповідно до статті 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення» час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням зараховується до стажу роботи для призначення пенсії за віком, а також до стажу роботи у шкідливих умовах, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах та пільгових розмірах.

Підсумуємо, час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням за період до 01.01.2004 зараховується як до страхового стажу, так і до стажу, що дає право на пільгову пенсію (якщо нещасний випадок стався під час роботи у шкідливих умовах або внаслідок профзахворювання).

А ось час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням за період після 01.01.2004 зараховується лише до стажу, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах та у пільгових розмірах (якщо нещасний випадок стався під час роботи у шкідливих умовах) або внаслідок профзахворювання). До страхового стажу, з урахуванням якого визначається розмір пенсії, цей період не зараховується.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні