Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯкщо у вас артрит, варто серйозно переглянути харчування

Якщо у вас артрит, варто серйозно переглянути харчування

Этот материал также доступен на русском языке
Від деяких харчових звичок доведеться відмовитись, якщо ви страждаєте від артриту.

У вас болять суглоби? Змініть раціон та виключіть продукти, що викликають запалення.

Біль у суглобах, набряк та скутість – усі ці ознаки артриту можуть справді уповільнити ваше активне життя. На жаль, мільйони дорослих у світі стикаються з певним типом артриту, що обмежує їхню діяльність.

Протизапальні препарати зазвичай призначають, щоб зняти симптоми, але є дещо, що принесе довгострокову користь суглобам та загальному здоров’ю.

Незважаючи на те, що масштабних досліджень, присвячених дієті при артриті, провели не так багато, вчені вже довели, що певне харчування може згодом спричинити хронічне запалення в організмі. А це шкодить здоровим клітинам. Артрит, діабет та серцеві недуги часто виникають через запалення в організмі.

На жаль, немає певних продуктів, які здатні знизити біль при артриті. Потрібно переглянути режим харчування загалом.

Їжте різноманітні рослинні продукти та працюйте над усуненням поганих харчових звичок, які призводять до запалення та провокують артрит. Отже, що не можна їсти при артриті.

Оброблена їжа

Продукти, які можуть зберігатися тижнями, зазвичай насичені консервантами, що спричиняють запалення. Чіпси, печиво, хлібобулочні вироби та інші продукти довготривалого зберігання при артриті протипоказані.

Фаст-фуд

Обмежте кількість фаст-фуду, концентрованих солодощів, але найголовніше – їжте натуральні рослинні продукти.

Уникайте жирної їжі

Жир перестали демонізувати, але це не означає, що всі жири придатні для вживання. Транснасичені жири сприяють хронічному запаленню кишечника, згідно з недавнім оглядом у Frontiers of Immunology.

В іншому дослідженні розглядався потенційний вплив насичених жирів на пацієнтів із остеоартритом. У цьому експерименті, опублікованому в Scientific Reports, дослідники вивчали дві групи щурів протягом 16 тижнів. Одну групу годували продуктами з кукурудзяного крохмалю, а іншу – простими вуглеводами та насиченими жирами та пальмовою олією.

Дослідники виявили, що дієта, що містить 20% насичених жирів, утворює відкладення насиченого жиру в колінних суглобах щурів, що послаблюють хрящ і посилюють запалення, обидва маркери остеоартриту.

Солодкі напої

Підсолоджені цукром напої можуть призвести до збільшення ваги і наражають на ризик розвитку діабету 2 типу і ревматоїдного артриту.

Два великі довгострокові обсерваційні дослідження, в яких вчені вивчали стан 186 900 жінок, пов’язали регулярне вживання напоїв із цукром з розвитком артриту.

За результатами, опублікованими в American Journal of Clinical Nutrition, стало зрозуміло: жінки, які щодня вживали одну або більше порцій підсолодженого газування, мали на 63% більший ризик розвитку ревматоїдного артриту порівняно з тими, хто не пив солодку воду.

Алкоголь

Дослідження показують, що алкоголь порушує баланс добрих та поганих бактерій у кишечнику та викликає його запалення. Зловживання алкоголем також може пошкодити тканини кишечника, зробивши їх проникними або «дірявими», що дозволяє вивести токсини, що спричиняють запалення. За даними медиків, надмірне вживання алкоголю також знижує здатність кишківника всмоктувати поживні речовини з їжі.

Є ще одна форма запального артриту, пов’язана із високим споживанням алкоголю. Це подагра. Болюче загострення, зазвичай виявляється на суглобі великого пальця ноги, є результатом занадто великої кількості сечової кислоти в організмі при розщепленні алкоголю. Не тільки міцні напої, а й пиво з високим вмістом пуринів може значно підвищувати рівень сечової кислоти.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні