П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниКому підвищать пенсії навесні?

Кому підвищать пенсії навесні?

Этот материал также доступен на русском языке
Кому підвищать пенсії навесні: відповідаємо на численні запитання читачів.

Кому підвищать пенсії:

З 1 березня 2022 року відбудеться традиційна індексація пенсій. Прогнозується, що 2022-го, як і 2021 року, пенсії підвищать на 11%.

Але треба враховувати, що на 11% підвищується не вся сума пенсії, а лише зарплата, яка підставляється у формулу розрахунку пенсії.

У попередні роки додатково вказували, що загальний розмір підвищення після індексації не може бути нижчим за 100 гривень. Як буде у 2022 році, наразі невідомо.

Індексація зазвичай стосується звичайних пенсій, призначених за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Уряд обіцяв, що з 2022 року буде проіндексовано й інші види пенсій, у тому числі військовикам, держслужбовцям, науковцям. Але відповідного законопроекту до кінця року ухвалено та і не було, відповідного порядку не затверджено. Чи встигнуть це зробити до 1 березня, поки що залишається під питанням.

З 1 березня індексують надбавки за вік. Пенсіонери віком від 80 років отримуватимуть по 500 грн на місяць, а пенсіонери 75-80 років – по 400 грн.

З 1 квітня 2022 року очікується автоматичний перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів. Йдеться про тих, кому можуть зарахувати до стажу два роки, відпрацьовані з моменту виходу на пенсію або після чергового перерахунку.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні