Ковбаса. – За словами директора Спілки споживачів України Максима Несміянова, що регулярно проводить перевірки, у невеликих магазинчиках і на продуктових ринках є торговельні точки, в яких продають до 100% фальсифіката.
Фальсифікатом можна назвати будь-які зміни у технології виробництва, що невідповідають нормам. Іноді на ковбасі другого ґатунку пишуть «вищий ґатунок» або«для дітей». А іноді за ковбасу видають продукт, що взагалі не містить м’яса. Найчастішеу неякісній ковбасі використовуються залишки шкіри та кістки. Дрібні кісткові включення можуть не перемелюватися до кінця, потрапляти в організм і навіть травмувати стравохід.
Дозування добавок, говорить Несміянов, у сумнівній ковбасі не контролюють, склад може не співпадати із зазначеним на упаковці. Причому що більше компонентів у ковбасі, то більша ймовірність того, що це фальсифікат.
Ковбаса: як вибирати?
Фахівці радять:
- По-перше, завжди звертайте увагу на ціну та склад. Перевіряйте, чи є у складі підсилювач смаку, добавка Е621. Якщо її немає – залишається надія, що м м’ясо використали якісне. Щодо ціни, якісна ковбаса має коштувати від 200 гривень за кг мінімум.
- По-друге, безпечніше купувати у великих магазинах. Якщо ви помітите недоліки – товар можна повернути.
- По-третє, звертайте особливу увагу на маркування. Якщо на першому місці стоїть м’ясна сировина (ММО) – таку продукцію краще не брати. На першому місці у складіковбаси мусить стояти: м’ясо свинини або яловичина.
Читайте також: Шкідливі ковбаси: який сорт краще назавжди виключити із раціону?