П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДозвілляА ви знаєте про котів-шпигунів, яких готували в ЦРУ?

А ви знаєте про котів-шпигунів, яких готували в ЦРУ?

Этот материал также доступен на русском языке
ЦРУ намагалося використати котів-кіборгів для стеження за росіянами.

Кішки загадкові, тихі та цікаві істоти. Тому, мабуть, не дивно, що колись їх вважали за ідеальні шпигуни.

У 1960-х роках ЦРУ витратило мільйони доларів і роки на створення кішок-кіборгів, щоб шпигувати за росіянами та таємно отримувати інформацію. КК нещастя для американців, їхня мрія про таку кішку померла – як у прямому, так і в переносному сенсі – у той момент, коли одна з цих тварин була збита таксі, що проїжджало повз. Або принаймні так стверджується.

Історію кота-шпигуна ми дізнаємось із кількох розсекречених документів того періоду. У проекті під кодовою назвою «Операція акустична кішка» (Operation Acoustic Kitty), брала участь кішка, обладнана мікрофоном у вушному каналі, а також невеликим радіопередавачем біля основи черепа. Ідея полягала в тому, щоб дресирувати цю тварину таким чином, щоб вона проникала до радянських посольств або навіть у Кремль, записувала розмови та відправляла їх назад до ЦРУ.

Згідно з розсекреченими документами, агенти навіть експериментували зі слуховими командами, щоб керувати котом-шпигуном. Насправді, вони хотіли контролювати її рухи дистанційно. Однак будь-який власник такої тварини скаже вам, що дресирування кішки – справа зовсім не із легких.

«Багато грошей було витрачено. Порізали кота, поставили в нього батарейки і все зв’язали. Хвіст довелося використовувати як антену. Вони створили щось жахливе. Вони провели багато тестів на цьому”, – сказав Віктор Маркетті, спеціальний помічник заступника директора ЦРУ в 1960-х роках у фільмі “Чарівники з Ленглі” 2001 року.

За його словами, один із перших котів-шпигунів передчасно загинув в одному з перших експериментів у реальних умовах. Незабаром після того, як агенти ЦРУ відвезли кішку в парк і наказали шпигувати за людьми на лавці навпроти, її збило таксі, що проїжджало повз, і вона загинула.

Пізніше Маркетті стає затятим критиком американської розвідувальної спільноти. Він відомий деякими дійсно суперечливими та сумнівними ідеями (деякі з яких вважаються чистою теорією змови), а це означає, що його твердження про химерні починання ЦРУ слід сприймати з часткою скептицизму.

І справді, документи ЦРУ розповідають дещо іншу історію. Згідно з сильно відредагованим документом «Погляди на дресованих кішок», проект був більш-менш успішним, але агентство не знайшло йому застосування. «Ми залишилися задоволені, це справді можливо… Це визначне досягнення саме по собі».

Тим не менш, «наш остаточний аналіз дресованих кішок»… для нашої мети… переконав нас у тому, що програма не буде практичною для наших вузькоспеціалізованих потреб».

Було витрачено мільйони доларів, але мрія про кішок-кіборгів так і не здійснилася. Можливо, це і на краще, але щонайменше, чого б ви хотіли, це щоб кішки вплутувалися в геополітичні конфлікти.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні