Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаДозвілляЯк кішки допомагали людям під час війни

Як кішки допомагали людям під час війни

Этот материал также доступен на русском языке
8 серпня у світі відзначають Міжнародний день кішок. Історія знає чимало прикладів, коли ці тварини служили талісманами кораблів або військових підрозділів.

І це звання вони отримували не просто так: кішки передчували небезпеку, передбачаючи артобстріли і авіанальоти раніше систем ППО.

Кіт Камуфляж ловив трасуючі снаряди

Кішки вміють не лише дарувати затишок і ловити мишей. Під час Другої світової війни вони приносили користь на фронті, попереджали про обстріли, зберігали продовольство і дбали про воїнів, підтримуючи їх емоційний стан. Кішки «служили» навіть на підводних човнах, виконуючи функції своєрідних детекторів повітря.

Так, наприклад, Камуфляж мешкав на борту американського десантного корабля в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні під час Другої світової війни. Тварина стала відомою завдяки тому, що ловила японські трасуючі снаряди на палубі.

Кіт, який спав у кашкеті капітана

Під час Другої світової війни у Великій Британії кішки несли службу на кораблях і складах, за що офіційно отримували пайок. Наприклад, кіт Саймон був членом команди англійського військового судна “Аметист”. Корабель супроводжував конвойні крейсери в Атлантичному океані, і коли голодне і худе кошеня випадково потрапило на борт корабля, війна вже добігала кінця.

Саймон швидко освоївся і став завзято ловити щурів та мишей у трюмі, рятуючи продукти. Моряки вважали його членом команди і талісманом корабля. Коту навіть дозволялося спати у кашкеті капітана. Під час боїв Саймон кілька разів був важко поранений, але щойно прийшовши до тями, вирушав на свою посаду в трюм. Прожив кіт недовго – лише три роки, і помер від вірусної інфекції. Його поховали в Лондоні й посмертно нагородили бронзовою медаллю Марії Дікін – найвищою нагородою для тварин. На його надгробку було висічено слова: «Він тримався на висоті».

Кішка Фейт попередила людей про бомбардування

Незадовго до початку Другої світової війни пастор однієї з англійських церков підібрав кішку. Вона прив’язалася до свого рятівника і постійно була присутня на його проповідях, за що отримала прізвисько Фейт (віра). Працювала кішка буквально не покладаючи лап, щоб позбавити парафію щурів.

У перші дні війни вона народила єдине кошеня. За кілька днів пастор раптом помітив, що Фейт наполегливо намагається перетягнути кошик з кошеням у підвал, у найдальший кут. А за кілька годин почалося страшна бомбардування Лондона, і у церкву, де жила кішка, влучила бомба. Коли розібрали завали, в кутку підвалу, що зберігся, знайшли Фейт, яка спокійно годувала кошеня. Люди, які звернули увагу на поведінку кішки, також залишилися живими. Фейт вручили медаль з написом «За непохитну хоробрість».

Пухнасті талісмани рятують життя українським військовикам

Є власні чотирилапі талісмани і в українських військовиків. Наші воїни підбирають поранених і знесилених тварин, які залишилися безпритульними, виходжують, відгодовують їх і ті служать їм вірою і правдою. У кожній батальйонній тактичній групі, роті, у бліндажах і на блокпостах, несуть свою службу чотирилапі бійці – кішки. У багатьох є навіть власна форма – берети і камуфляж.

Окрім психологічного розвантаження, до обов’язків пухнастих улюбленців українських воїнів входить лов гризунів, які псують продукти, дроти, техніку та інше майно. Наші солдати впевнені, що їхні хвостаті товариші можуть передбачати близькі обстріли, рятуючи тим самим життя нашим захисникам. Імена цих котиків відповідають їхній героїчній роботі – Град, Зенітка, Ураган.

Щоправда, на відміну від британських кішок, наші не мають ані звань, ані нагород. Але це не головне, адже взаємна допомога та підтримка, яку надають одне одному українські військовики та їхні пухнасті бійці-талісмани, набагато важливіші за будь-які медалі та звання.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні