Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яАлергія на холод: чи потрібно лікувати

Алергія на холод: чи потрібно лікувати

Этот материал также доступен на русском языке
Холодова алергія – це не типова алергічна реакція.

Все про холодову алергію розповіла доктор-алерголог та кандидат медичних наук Анастасія Левченко.

Якщо після прогулянки на морозі у вас з’являється тільки симпатичний рум’янець і милий червоний ніс, то про алергію, швидше за все, не йдеться. Але коли перебування на холоді викликає почервоніння, свербіж та набряки та інші неприємні відчуття – все це вже ознаки патологічної реакції організму на низькі температури, а можливо і – алергічні реакції.

Точної статистики немає, але алергічні реакції організму можуть виявлятися не тільки за мінусових температур, часом і за +4°С. Сильний вітер та дуже вологе повітря посилює картину. Найчастіше медики та вчені фіксують холодову реакцію у пацієнтів від 15 до 35 років, і найбільше страждають жінки – до 70%.

Що ж можна зарахувати до алергічних реакцій на холод?

Люди на морозі змерзнуть, можуть відчути мурашки по шкірі і навіть затремтіти. Але деяких людей навіть теплий одяг не рятує від червоного висипу, пухирів і навіть лихоманки, ломоти в суглобах! Такий вигляд має алергія на холод.

Спостерігаємо про оцінюємо власні реакції

Холодова алергія – це не типова алергічна реакція.

При класичній алергії організм сприймає безпечну для нього речовину (наприклад, білок молока) як небезпечну, і починає виробляти до неї антитіла. Але холод – це речовина, а фізичний чинник. Розвиток алергії на холод пов’язане з виділенням в організмі спеціальних білків кріоглобулінів. Саме вони активують гістамін, який спричиняє алергію. І пов’язано це здебільшого з генетикою

Як проявляється алергія

Першими дзвіночками при холодовій алергії є такі реакції організму на локальних ділянках шкіри, що зазнали впливу низької температури (холодне повітря, вітер, холодна вода, напої і навіть холодні предмети).

  • – почервоніння шкіри;
  • – Набряк;
  • – сухість до лущення;
  • – сильне свербіння;
  • – почервоніння очей та сльозотеча;
  • – закладеність носа, кашель та чхання;
  • – пухирі або висипання.

Першим проявам вважається класична кропив’янка – яскраво-червоний висип, що нерідко супроводжується набряклістю і сильним свербінням. Потім до неї можуть приєднатися висипання та пухирі білого та рожевого кольору. Якщо дія холоду продовжується, можуть початися системні реакції організму – сильний головний біль, стрибки температури, озноб або пропасниця, каже лікар.

Буває, що у пацієнта набрякають губи, слизові оболонки рота, горла. При вживанні холодних напоїв набряк у області губ, слизової ротової порожнини. Починається сильне першіння та кашель, може порушитися дихання, – каже лікар Левченко. – У моїй практиці були випадки, коли у пацієнта розвивається набряк гортані з порушенням дихання, анафілаксія. Для таких людей холодний душ або пірнання в ополонку може стати життєво небезпечним».

Як розпізнати алергію на холод?

Потрібно зробити так званий тест з кубиком льоду – найпростіший спосіб визначити, чи є у вас алергія на холод. Чи на зап’ястя на долоню потрібно покласти кубик льоду на 3-5 хвилин і спостерігати реакцію організму. Якщо у вас з’явилося здуття в цьому місці, почервоніння, висипання, пухирі – це явна ознака алергії і вам слід звернутися до лікаря для додаткових досліджень.

Лікарі виділяють кілька видів алергії на холод: холодовий дерматит, холодова кропив’янка, холодовий кон’юнктивіт, холодовий риніт, холодова астма та інші.

Важливо розуміти, що реакція на холод може бути проявом серйозних внутрішніх захворювань або хронічних патологій, сильного стресу або розвиватися на тлі зниженого імунітету.

Як допомогти собі?

Профілактика холодової алергії спрямована на мінімізацію контакту з холодом і вітром.

«Лікарськими препаратами не варто зловживати, вони лише допомагають усунути симптоми. Віддайте перевагу одягу з натуральних тканин, захистіть шкіру спеціальними кремами, нанесіть на губи спеціальний бальзам. І пам’ятайте, що вам не рекомендують переохолодження», – каже доктор Левченко.

Обов’язково проконсультуйтеся з алергологом, поставте діагноз і отримайте консультацію, як зняти гострий стан. Подальші схеми лікування холодової алергії подібні до справжніх схем лікування алергії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні