Вівторок, 16 Квітня, 2024
ГоловнаДозвілля5 способів уповільнити настання старості

5 способів уповільнити настання старості

Этот материал также доступен на русском языке
Довговічність залежить тільки від фізичної активності на 5%, на 15% - від правильного харчування і 80% від рівня інтелекту, так як дослідники з Гарвардського університету недавно виявили.

Хочете «відштовхнути старість»? Тренуйте свій мозок!

1. Вивчайте іноземні мови

Чим більше ви їх знаєте, тим краще. Здатність швидко перемикатися з одного завдання на інше і утримувати увагу називається інтелектуальна лабільність. Ця робота мозку зменшується з віком. Люди, які володіють двома або більше мовами, набагато краще пристосовані до швидко мінливих умов навколишнього середовища, краще зосереджені на завданні в порівнянні з тими, хто володіє однією мовою – рідною. В результаті, вони мають більше можливостей для збереження гостроти реакцій мозку в літньому віці.

2. Можна освоїти нову професію

Якщо людина в 40 років змінює діяльності,  між клітинами мозку створюються нові сполуки, як це траплялося в дитинстві, коли мозок ріс і розвивався. Кора і гіпокамп починають працювати краще. Звичайно, не кожен повинен бути змушений перевчатися на адвоката, або лікаря або лікаря бухгалтера, ви можете просто опанувати нову техніку або комп’ютерні програми.

3. Радійте

Мозок любить позитивні емоції і відмінно обробляє позитивну інформацію. Більше спілкуйтеся з приємними і цікавими людьми, дітьми. Якщо здається, що немає нічого, щоб радіти, цікавтесь: намагайтеся постійно дізнаватися щось нове, читати, ходити на виставки і в музеї, поїздки. Вчені з Сіетла і Балтімора, які протягом 35 років спостерігали за старінням 6 тисяч жителів цих міст, переконані в тому, що психічне зниження неминуче, якщо людина веде «сірий» спосіб життя і незадоволена.

4. Практикуйте нейробіку

Роботу мозку покращують навантаження, незвичайні для нього – вчені називають це нейробікою. Додати новизну  в звичайні, доведені до автоматизму дій. Спробуйте приймати душ із закритими очима. Якщо ви правша, напишить кілька рядків в день лівою рукою (якщо ви лівша правою). Спробуйте потрапити в магазин іншою дорогою або визначити номінали монет з закритими очима. Ви можете спробувати мовчати весь день і спілкуватися з близькими тільки за допомогою міміки і жестів.

5. Підтримуйте фізичну активність

Багато хто проводить життя сидячи. Ми сидимо цілий день в офісі за комп’ютером, а потім ми переходимо в крісло автомобіля, а вдома ми розвалюємося на дивані перед телевізором. Вже к другій годині сидіння мозк починає зазнавати кисневого голодування. Намагайтеся ходити по сходах, прогулятися або зробити легку зарядку. Будь-яка, навіть сама мінімальна, фізична активність корисна. Йога добре підходить – вона зміцнює імунну систему і покращує психологічний стан. Постійно практикуючи ії, ви можете поліпшити роботу мозку і відкрити нові можливості.

Читайте також:

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні