П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниСкільки отримуватимуть пенсіонери, у яких не вистачає страхового стажу?

Скільки отримуватимуть пенсіонери, у яких не вистачає страхового стажу?

Этот материал также доступен на русском языке
Страховий стаж для пенсії зараз перебуває на першому місці, навіть пенсійний вік відсунутий на другий план. Якщо людина взагалі не має страхового стажу, то вона отримуватиме допомогу, а не пенсію. Українці, які не працювали або не змогли накопичити потрібні 15 років стажу до виходу на пенсію, отримають однакові виплати.

Про це розповіла міністерка соціальної політики Марина Лазебна.

Так, якщо людина має страховий стаж, але менше 15 років, можна розраховувати лише на мінімальний розмір пенсії. Він прив’язаний до прожиткового мінімуму, що сьогодні становить 1934 грн. Раніше така виплата називалася “соціальною”.

При чому отримувати такі виплати людина почне не в 60 років (як особи з повним стажем), а в 63 роки.

Якщо людина ніде не працювала офіційно (тобто у неї взагалі немає страхового стажу), вона отримуватиме допомогу, а не пенсію.

Марина Лазебна зазначає, що вона називається “державна допомога тим людям, які не мають права на пенсію”. Її розмір також прив’язаний до прожиткового мінімуму (1934 грн).

Але почати отримувати її можна лише з 65-річного віку.

Варто звернути увагу на те, що категорія населення, яка не працювала взагалі або працювала неофіційно, на якісні програми підвищення розміру допомоги розраховувати не може.

Читайте також:

Джерело: Українське радіо

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні