Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаДачаУкраїнські тваринники відроджують популяцію карпатських буйволів

Українські тваринники відроджують популяцію карпатських буйволів

Этот материал также доступен на русском языке
Молоко буйволів набагато жирніше і солодше, ніж коров'яче або козяче. До того ж самі буйволи витриваліші і живуть майже вдвічі довше за корів. Ці тварини не є екзотикою для України. У Карпатах буйволів розводять уже півтори тисячі років, проте за останні десятиліття їхнє поголів'я скоротилося майже до нуля.

Над відродженням цих тварин працюють у Олешнику на Закарпатті, повідомляє SEEDS .

Найбільш складна ситуація у галузі спостерігалася у 90-ті роки. Тоді по всій Україні залишилося лише близько сотні тварин.

“Гастротуризм став виходом порятунку буйволів. Їхнє молоко втричі жирніше за коров’яче, але воно легко сприймається нашим організмом. Воно також дуже корисне, оскільки містить більше білків, кальцію, магнію, фосфору. Концентрація деяких мікроелементів у молоці буйволів перевищує показники коров’ячого молока у 5-6 разів”, – розповідає адміністратор буйволиної ферми Інна Левдар.

Зараз на фермі з унікального молока виробляють сметану, олію, згущене молоко і сири. При цьому тут пропонують туристам кілька видів сирів, як твердих, так і м’яких, наприклад, моцареллу.

На фермі в Олешнику утримують кілька десятків тварин. Майже всі доходи власники інвестують у розвиток господарства та нарощування поголів’я. Згодом господарі планують офіційно зареєструвати породу карпатського буйвола, що відкриє багато нових можливостей. Наприклад, можна буде виробляти молочну продукцію з унікальною географічною вказівкою.

До речі, це не єдине схоже господарство в Україні. Наприклад, у селі Климець у Львівській області діє господарство, де містять кіз, корів, буйволів, бджіл, варять сири, проводять екскурсії та дегустації. Тут утримують 30 буйволів.

Раніше ми розповідали, що на Закарпатье готовят сгущенку из буйволиного молока.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні