Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниКоронавірус: шведський підхід спрацював

Коронавірус: шведський підхід спрацював

Этот материал также доступен на русском языке
Шведський підхід до боротьби з пандемією виявився правильним. У країні менше смертей від коронавірусу, ніж у решті Європи.

Чому шведський підхід є ефективним?

У чому полягає шведський підхід? Минулого року Швеція не запроваджувала жорстких коронавірусних обмежень – не закривали ресторани та торгові центри, спортзали тощо.

Єдине обмеження торкнулося відвідування будинків для людей похилого віку. У Швеції продовжували працювати школи.

Багато хто тоді критикував цю скандинавську країну і як доказ своїх аргументів наводив вищу смертність, порівняно з сусідніми Фінляндією та Норвегією. Але місцеві епідеміологи говорили, що їхня стратегія, шведський підхід себе виправдає у довгостроковій перспективі.

Тепер стало зрозуміло, що Швеція зіткнулася з меншою смертністю від коронавірусу, ніж переважна більшість європейських країн. У Швеції також нижча захворюваність.

При цьому шведська економіка не тільки швидко відновилася від спаду, обігнавши за цим показником будь-яку іншу країну Євросоюзу, а й показує найпомітніше зростання.

Нарешті, показники загальної смертності від COVID-19 свідчать про правильність обраної Швеції моделі – від вірусу померло близько 1 500 людей на кожний 100 000 мешканців. У середньому по Європі цей показник становить 1800.

На території Великобританії, яка пройшла через три жорсткі локдауни та кілька регіональних карантинів, смертність становить 2 100 випадків на 100 000. У Бельгії та Італії – 2 000. За показниками надмірної смертності під час пандемії Швеція посідає 21 місце з 31 європейської країни.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні