П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 8 січня - День обертання Землі та заразливого...

Цей день в історії: 8 січня – День обертання Землі та заразливого сміху

Этот материал также доступен на русском языке
8 січня – 8-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 357 днів.

День заразливого сміху

8 січня святкують День заразливого сміху. Вперше це веселе свято було відзначено у 1981 році. А заснувала його звичайна жінка Джоан Уайт. Вона вирішила, що людям потрібен день, коли весь світ щиро посміхається і всі стають хоч трохи щасливішими. Дата обрана символічно, адже у багатьох країнах світу якраз у першій половині січня (після зустрічі Нового року) люди веселяться та гуляють.

День обертання Землі

Сьогодні святкують День обертання Землі. 8 січня 1851 року французький фізик Жан Бернар Леон Фуко вперше наочно продемонстрував, як обертається наша планета, підвісивши наповнену свинцем латунну кулю з вершини Пантеону в Парижі.

Які пам’ятні події сталися 8 січня?

1297 – Франсуа Грімальді захопив Монако. Цей день вважається початком понад 700-річного правління династії Грімальді та існування незалежної держави Монако.

1656 – у голландському місті Гарлем вийшов перший номер газети “Гарлемський вісник”, яка видається досі. Це найстаріше із періодичних видань, які існують сьогодні.

1889 – вчений Герман Голеріт із Нью-Йорка запатентував табельну машину, яка була використана під час перепису населення в країні.

1912 – засновано Африканський національний конгрес, який майже через 90 років прийшов до влади у Південній Африці. Основна мета організації – захист прав чорношкірої більшості.

1919 – у с. Ясіня Закарпатської Гуцульщини провідна коляда місцевих гуцулів “завершилася” роззброєнням угорської застави та встановленням української Гуцульської Республіки.

1957 – Боббі Фішер став чемпіоном США з шахів у віці 14 років.

1959 – французький генерал Шарль де Голль став першим президентом П’ятої республіки (1958-1969).

1961 – французи на референдумі проголосували за надання Алжиру незалежності.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які свята відзначають 7 січня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні