Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 7 січня – свята та цікаві події

Цей день в історії: 7 січня – свята та цікаві події

Этот материал также доступен на русском языке
7 січня – 7-й день року за григоріанським календарем. До кінця року лишається 358 днів. Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день програмістів, Міжнародний день дурної ходи, День розплутування лижних слідів та День прядки.

У Японії – Свято семи трав, в Єгипті – День богині Сехмет, у Ліберії – День піонерів, у Вірменії – День поминання померлих, у США – День темпури, День «Я більше не збираюся це терпіти», День випуску газів, в Італії – День прапора, у Камбоджі – День перемоги над геноцидом, у Гані – День Конституції.

Відкриті «Галілеєві» супутники Юпітера

7 січня 1610 року Галілео Галілеєм було відкрито чотири найбільші супутники Юпітера. Зараз вони мають назву «Галілеєві». Завдяки цьому відкриттю Галілей незабаром став найзнаменитішим вченим Європи.

Книга, в якій він описав відкриття, мала сенсаційний успіх, навіть короновані особи поспішали придбати телескоп. Декілька телескопів Галілей подарував Венеціанському сенату, який на знак подяки призначив його довічним професором з окладом 1000 флоринів.

До речі, німецький астроном Симон Маріус (1573-1624) одночасно і незалежно від Галілея відкрив усі чотири супутники Юпітера (1610), і дав їм імена Іо, Європа, Ганімед та Каллісто. Історія розпорядилася так, що Галілея вважають першовідкривачем супутників, за якими закріпилися імена, дані Маріусом.

Що сталося 7 січня?

558 – французи зайняли Кале, останнє континентальне володіння Королівства Англія у Франції.

1782 – відкрився перший американський комерційний банк, Bank of North America.

1785 – француз Жан-П’єр Бланшар та американець Джон Джефріс на повітряній кулі перелетіли з британського Дувру до французького Кале.

1797 – вперше використаний сучасний італійський прапор.

1887 – американець Томас Стівенс із Сан-Франциско завершив першу кругосвітню подорож на велосипеді. Почав він подорож у квітні 1884 року і проїхав 13 500 миль.

1929 – у Нью-Йорку молоко вперше у світі почали продавати в картонних пакетах.

1949 – університет Південної Каліфорнії в Лос-Анджелесі оголосив про отримання першої фотографії генів.

1953 – президент США Гаррі Трумен оголосив про наявність у Сполучених Штатах водневої бомби.

1979 – в’єтнамські війська повалили режим Пол Пота в Камбоджі.

1980 – Індіра Ганді знову стає прем’єр-міністром Індії.

1989 – наслідний принц Японії Акіхіто проголошений новим імператором. У Японії настала нова ера Хейсей.

1992 – телефонна компанія AT&T випустила перший відеотелефон. Він коштував 1499 доларів.

1999 – у Сенаті США почалися слухання з імпічменту президента. Білла Клінтона, якого звинуватили у брехні під присягою про стосунки з Монікою Левінськи.

2015 – теракт у Парижі: двоє озброєних ісламських терористів у масках напали на редакцію сатиричного журналу “Charlie Ebdo” та вбили 12 людей. Наступного дня їхні спільники знову вбили безневинних. Лише за два дні терористи були оточені загонами поліції та застрелені під час штурму.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, коли відзначають Всесвітній день абетки Брайля.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні