Згідно з дослідженням, вивчалися два сценарії. Вони передбачають глобальне підвищення температури до 2100 року відповідно на 2,4°C (при боротьбі з викидами вуглецю) та на 4,3°C (без достатніх заходів такої боротьби).
Згідно з другим сценарієм, аналітики передбачають зниження врожайності в Україні ячменю, кукурудзи та соняшника у 2030-2050 роках на 10-30% до рівня 2010 року.
«Найбільші втрати доходів домогосподарств та найбільше зростання бідності та нерівності через зниження вартості сільськогосподарського виробництва прогнозується у Харківській, Кіровоградській, Львівській, Луганській та Житомирській областях», — йдеться у дослідженні.
«Кліматично збалансовані стратегії управління водними ресурсами можуть підвищити загальну врожайність в Україні на 20-40%, зокрема до 80% для кукурудзи та до 40-80% для соняшника. Згідно з дослідженням, щорічна вигода від підтримки оптимального водного балансу може становити 264-504 млн. доларів», – зазначають експерти.
Читайте також:
- Погода та врожай: як би голодним не зостатися;
- Що відбувається з кліматом – погода всіх дістала;
- Юг Украины может стать пустыней.
Джерело: agronews.ua