П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яНе коронавірус, так грип: медики попередили про небезпечні штами, які вже зафіксовані...

Не коронавірус, так грип: медики попередили про небезпечні штами, які вже зафіксовані в Україні

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні спостерігається зниження статистики захворюваності на коронавірус. Але на зміну Covid-19 прийшли два штами грипу - A(H3N2) та В. Штам грипу А(H3N2) – особливо небезпечний. У 1968 році цей грип, вперше був діагностований в Гонконгу і отримав назву гонконгзького грипу, забрав життя 4 мільйонів жителів планети.

Грип: хто у зоні ризику?

Раніше гонконгзький грип представляв небезпеку більшою мірою для людей похилого віку, але цього року він може торкнутися і молодших громадян, особливо маленьких дітей перших років життя, кажуть епідеміологи.

Вся справа в тому, що за два роки, які на планеті лютує коронавірус, грип трохи “відсиджувався” у тіні сильнішого суперника і проявляв себе навіть у сезон досить слабо. Однак тепер епідемія коронавірусу пішла на спад і у світі, і в Україні, зокрема. Це призведе до того, що грип знову підніме голову. Причому його новою мішенню можуть стати маленькі діти, які народилися і виросли вже в “ковідну” епоху, і організм яких ще жодного разу не стикався з грипом.

– За ці два роки підросли маленькі діти, які жодного разу не стикалися із грипом. І ось для них ці штами можуть бути небезпечними. Грип зараз протікає з дуже високою температурою у дітей до 40 градусів, це дуже небезпечно. Потрібно стежити, оскільки, окрім усіх симптомів, у маленьких дітей на тлі високої температури можуть з’явитися судоми, – каже завідувачка відділу респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Алла Мироненко.

Де зафіксовано перші спалахи грипу?

Перші спалахи цього захворювання вже зафіксовані у Києві та Одесі. Українські вірусологи вже виділили у своїх лабораторіях штами В та А(H3N2). Обидва відомі медикам, проте саме ця популярність і лякає медиків. Штам А(H3N2) – дуже агресивна форма грипу, який розвивається стрімко і може мати дуже сильні симптоми, а також небезпечні наслідки.

Буквально через день-два після інфікування у людини виявляються всі грізні ознаки цього захворювання. Тому лікарі в жодному разі не рекомендують займатися самолікуванням і при перших ознаках хвороби звертатися до них, а у разі сильного загострення викликати швидку допомогу.

Коли чекати на пік захворюваності на грип?

Пік захворюваності на грип медики прогнозують уже наприкінці січня, коли всі масово вийдуть після зимового відпочинку на роботу, а школярі та студенти повернуться з канікул.

– Такої епідемії, як була у докоронавірусні часи, не буде. Але ситуація погіршуватиметься. До того ж є закордонні публікації, які говорять про те, що в одному організмі людини можуть оселитися як вірус грипу, так і COVID-19. А це дуже небезпечно, хвороба може протікати дуже тяжко, – каже завкафедрою дитячих інфекційних хвороб Національного університету імені О. Богомольця Сергій Крамарьов.

Читайте також:

Джерело: obozrevatel.com

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні