П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниУкраїнці повинні реєструвати SIM-карти за паспортом: закон набув чинності

Українці повинні реєструвати SIM-карти за паспортом: закон набув чинності

Этот материал также доступен на русском языке
З 1 січня 2022 року набув чинності закон, за яким мобільний зв'язок втрачає анонімність. Відтепер українці мають реєструвати SIM-картки за паспортом.

З початку року набрали чинності зміни до закону про електронні комунікації. Українці повинні обов’язково реєструвати SIM-карти, “прив’язуючи” їх до паспортних даних.

Законопроект передбачає, що кінцевий користувач зобов’язаний здійснити ідентифікацію у постачальника електронних комунікаційних послуг у порядку, встановленому правилами надання та отримання електронних комунікаційних послуг.

Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на сайт парламенту.

Законопроект надає перехідний період до 1 січня 2025 року, під час якого абоненти, які користувалися послугами оператора, зможуть ідентифікувати себе. Після цього періоду постачальники електронних комунікаційних послуг призупиняють їх надання користувачам, які не підписали договір або не здійснили ідентифікацію.

Після двох місяців з моменту припинення, якщо користувач не уклав договір або не надав паспортні дані, комунікаційні послуги припиняють.

Однією з причин введення веріфікаціїї є захист персональних даних громадян (наприклад, їхніх банківських рахунків).

Зараз багато хто користується Інтернет-банкінгом, люди отримують виписки на мобільні телефони, замовляють товари і послуги онлайн. Одночасно зростають і ризики шахрайства. В результаті розкрадання телефонів, у пам’ять яких було внесено персональні дані, виникають неприємні ситуації з банківськими рахунками, – так пояснюють необхідність нового законопроекту його автори.

На сьогодні майже 100 країн, серед яких Норвегія, Південна Корея, Індія, Таїланд, Бразилія, Перу, Польща, Німеччина, Росія, Білорусь і майже всі держави Африки використовують реєстрацію SIM-карток за паспортом. Водночас світовий досвід свідчить, що навіть там, де діє така практика, шахраї знаходять способи й далі викрадати чужі дані і, відповідно – чужі гроші. Тому чи захистить нас новий закон від телефонних аферистів – велике питання.

Раніше ми писали, кого можуть залишити без мобільного зв’язку

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні