У присутності марганцю організм повніше використовує жири, підвищується засвоюваність міді.
Також мікроелемент регулює процеси кровотворення, посилює синтез гормонів щитовидної залози – тироксину та трийодтироніну, бере участь у синтезі інтерферону та зміцнює імунітет, підтримує нормальне згортання крові.
Марганець іще називають мікроелементом-менеджером, бо він контролює та підтримує
багато життєвих функцій організму.
Надлишок марганцю може призвести до серйозних наслідків, після яких навіть молодий
організм дуже важко відновлюється, – погіршення всмоктування заліза та виникнення
анемії, погіршення стану нервової системи, порушення всмоктування кальцію.
Дефіцит марганцю призводить до різних форм анемії, затримки росту у дітей, проявів
дефіциту маси тіла. Нині дефіцит марганцю є досить поширеним явищем, що пов’язано з неправильним і незбалансованим харчуванням, і навіть забрудненістю довкілля.
Це крупи (насамперед вівсяна та гречана), квасоля, горох, горіхи, журавлина, яловича печінка та багато які хлібобулочні вироби, якими практично поповнюється добова потреба людини в марганці – 5,0-10,0 мг.
Читайте також: Квасоля, горох і нут: у чому користь і шкода бобових?
Приготуйте чудове шоколадно-горіхове частування до кави або чаю.
Які пільги діють в Україні для громадян, які вийшли на пенсію за віком?
Дія чинного тарифу на електроенергію закінчується 31 травня. Чи підвищать тарифи для населення — що…
Ціни на пальне складно назвати бюджетними, через це багато водіїв шукають способи, як заощадити. Але…
Відновлюючі креми для обличчя стали невід'ємним засобом у боротьбі за молодість та здоров'я шкіри. Вони…
Хто може отримати виплати від ООН та куди звертатися для реєстрації.