У присутності марганцю організм повніше використовує жири, підвищується засвоюваність міді.
Мікроелемент – менеджер
Також мікроелемент регулює процеси кровотворення, посилює синтез гормонів щитовидної залози – тироксину та трийодтироніну, бере участь у синтезі інтерферону та зміцнює імунітет, підтримує нормальне згортання крові.
Марганець іще називають мікроелементом-менеджером, бо він контролює та підтримує
багато життєвих функцій організму.
Надлишок марганцю може призвести до серйозних наслідків, після яких навіть молодий
організм дуже важко відновлюється, – погіршення всмоктування заліза та виникнення
анемії, погіршення стану нервової системи, порушення всмоктування кальцію.
До чого призводить дефіцит марганцю
Дефіцит марганцю призводить до різних форм анемії, затримки росту у дітей, проявів
дефіциту маси тіла. Нині дефіцит марганцю є досить поширеним явищем, що пов’язано з неправильним і незбалансованим харчуванням, і навіть забрудненістю довкілля.
Багаті на марганець продукти
Це крупи (насамперед вівсяна та гречана), квасоля, горох, горіхи, журавлина, яловича печінка та багато які хлібобулочні вироби, якими практично поповнюється добова потреба людини в марганці – 5,0-10,0 мг.
Читайте також: Квасоля, горох і нут: у чому користь і шкода бобових?