П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниЗнайдено найбільший камінь бурштину в Україні

Знайдено найбільший камінь бурштину в Україні

Этот материал также доступен на русском языке
Наприкінці 2021 року на Рівненщині знайшли найбільший в Україні камінь бурштину.

Самородок важить понад 5 кг і входить до десятки найбільших “бурштинових” каменів світу. На сьогоднішній день максимальна вага такого екземпляра – понад 9 кг – знаходиться в Музеї природознавства в Берліні. А в Україні найбільшими вважалися зразки бурштину масою 1930 і 1040 г.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова Рівненської облдержадміністрації Віталій Коваль.

Дорогоцінний самоцвіт видобула компанія “Сонячне ремесло” на родовищі Володимирець-Східний. Такі екземпляри дуже рідкісні, підтверджують експерти Державного гемологічного центру України. Лише кілька каменів подібної ваги знаходяться у музеях та приватних колекціях.

Компанія “Сонячне ремесло” розпочала легальний видобуток бурштину у травні цього року, після ухвалення розпорядження Кабміну, ініційованого Рівненською ОДА.

ДОВІДКА

Бурштин – різновид яскравої, золотистої викопної смоли.

В Україні бурштин представлений самоцвітами, які видобуваються в так званому «бурштиновому трикутнику», що охоплює такі населені пункти як Сарни, Клесів, Дубровиця. Родовище бурштину в Україні розташоване у північно-західній частині країни, у межах Рівненської, Волинської, Житомирської та Київської області.

Сонячний камінь використовують у ювелірній справі та мистецтві. Бурштин із давнини застосовувався для виготовлення всіляких прикрас та предметів побуту. З бурштину робили не тільки прикраси, але й практичні предмети, такі як портсигари, попільнички, скриньки, скриньки і навіть годинник.

Особливе місце у мистецтві займає знаменита Янтарна кімната.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні