Вівторок, 16 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниТяжкохворі в Австрії отримали право йти з життя: набув чинності закон про...

Тяжкохворі в Австрії отримали право йти з життя: набув чинності закон про асистований суїцид

Этот материал также доступен на русском языке
В Австрії з 1 січня набув чинності закон, відповідно до якого важкохворі пацієнти отримали право на асистований суїцид – добровільне завершення життя з поважних причин.

Документ ухвалили після рішення Конституційного суду країни, який визнав право людини розпоряджатися власним життям. Про це повідомляє видання ORF.

Відповідно до закону, право на асистований суїцид отримують повнолітні дієздатні громадяни, які мають медичне підтвердження тяжкої хвороби. Людина повинна отримати дозвіл від двох лікарів, один з яких має бути фахівцем у паліативній медицині (розділ медицини по роботі з пацієнтами, хвороби яких не піддаються лікуванню). Після отримання такого дозволу протягом 12 тижнів людина може змінити думку і відмовитися від життя.

Якщо рішення незмінне, людині дозволено придбати ліки для суїциду у спеціалізованій аптеці, попередньо повідомивши про це юриста чи нотаріуса. Назви таких аптек публічно оголошувати не будуть.

Евтаназію (практику припинення життя людини, яка страждає на невиліковне захворювання і відчуває внаслідок цього захворювання нестерпні страждання) цей закон не дозволяє. За це, як і раніше, передбачається покарання у вигляді п’яти років ув’язнення.

Евтаназія в Європі: що дозволено

  • У березні 2021 року Верховний суд Португалії заблокував закон про декриміналізацію евтаназії, схвалений парламентом у січні. Законопроект, який легалізує допомогу у самогубстві для дорослих пацієнтів, зараз повернувся до парламенту для доопрацювання. При цьому у виняткових та особливо тяжких випадках евтаназія в Португалії може бути застосована вже зараз.
  • Конституційний суд Італії в 2019 році ухвалив, що допомога в самогубстві людині, яка через хворобу зазнає нестерпних страждань, не є кримінальним діянням. У країні також дозволяється відключати невиліковно хвору людину від апаратів життєзабезпечення, тобто здійснювати так звану пасивну евтаназію.
  • Швеція дозволила “пасивну евтаназію” у 2010 році.
  • Республіка Ірландія також визнає “право на смерть”.
  • Великобританія дозволяє лікарям припиняти штучну підтримку життя невиліковно хворих.
  • В Австрії та Німеччині “пасивна евтаназія” можлива на прохання пацієнта.
  • У Данії з 1992 року хворий може подати письмову відмову від підключення до апаратів, які штучно підтримують життя.
  • У Норвегії пасивну евтаназію можна зробити за рішенням родичів, якщо пацієнт непритомний.
  • В Угорщині люди з невиліковними захворюваннями можуть відмовитись від лікування.
  • У Литві та Латвії припинення лікування смертельно хворих людей вважається законним.

.Читайте также:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні