Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЯкі солодощі можуть зникнути з прилавків магазинів назавжди?

Які солодощі можуть зникнути з прилавків магазинів назавжди?

Этот материал также доступен на русском языке
Через високі ціни на газ українські солодощі вже зовсім скоро можуть стати справжнім дефіцитом. Провідні кондитерські скорочують виробництво деяких видів солодощів.

Причина скорочення виробництва – підвищення тарифів на газ

Кондитерська галузь України приносила дохід до бюджету країни навіть за часів кризи. Так, наприклад, лише з січня до жовтня поточного року на експорт було виготовлено 218 тонн солодощів.

Проблему існування кондитерської галузі вперше було винесено на обговорення на початку 2021 року. Члени Торгово-промислової палати України відзначали критичну ситуацію із ціною цукру.

Ще одним кризовим фактором для кондитерської галузі стала ціна на газ. Зараз виробникам солодощів газ обходиться близько 35 грн за куб. Але вже у січні вартість блакитного палива підскочить до 45 грн. за куб. Таким чином, кондитерським фабрикам незабаром доведеться або згорнути частину виробництва, або підвищити ціни на свою продукцію.

Два виходи: скоротити виробництво кондитерки або підняти ціни

Якщо виробники виберуть перший спосіб, з прилавків зникнуть українське печиво, бісквіти та інші солодощі, що вимагають випічки. Адже саме на них фабрики використовують найбільше газу.

Другий варіант виходу із становища – це підвищення цін. Але цей спосіб компенсації витрат може завдати нищівного удару по самих виробниках. У 2021 році вартість солодощів вже зросла майже на 30%. Якщо її підняти ще на 10-15%, як цього вимагає актуальна ситуація, українські цукерки та печиво стануть просто невигідними для експортерів. Та й вітчизняним споживачам набагато вигідніше буде купити польські солодощі.

Звичайно, без солодощів до чаю українці точно не залишаться, місце української продукції в магазинах та на ринках займе імпортна з Польщі та Чехії.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що поціновувачі пирятинського сиру залишаються без улюбленого продукту.

Джерело: gsminfo.com.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні