Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЗеленський має ще 10 днів, щоб розглянути електронну петицію про скасування військового...

Зеленський має ще 10 днів, щоб розглянути електронну петицію про скасування військового обліку для жінок

Этот материал также доступен на русском языке
Понад 25 тисяч необхідних голосів набрала електронна петиція на сайті президента про відміну наказу Міністерства оборони України про розширення переліку спеціальностей жінок, які підлягають військовому обліку. Тепер, згідно із законом, її має розглянути президент Володимир Зеленський.

На сайті Президента вказується, що петиція №22/130110-еп була подана 23 грудня під назвою “Знущання над жінками! Не повинні всі жінки, які мають спеціальність чи професію, бути військовозобов’язаними”. Її ініціатор Яна Рашевченко просить Зеленського розглянути питання про скасування військового обліку для жінок.

У петиції пропонується “скасувати наказ Міністерства оборони України від 11.10.2021 № 313”, а натомість “користуватися переліком лише тих спеціальностей, що визначені ПКМУ № 711 від 14.10.1994”.

“Згідно з переліком спеціальностей та професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після отримання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, майже всі жінки нашої держави повинні бути військовозобов’язаними. Це неподобство! Ніякого громадського обговорення. Жодних підготовчих заходів. Жодного перехідного періоду та роз’яснень щодо механізму реалізації”, – пише ініціатор петиції.

Згідно із законом, протягом трьох робочих днів після досягнення потрібної кількості голосів Офіс президента повинен повідомити про початок розгляду, який має бути здійснений не пізніше ніж за 10 робочих днів після цього повідомлення.

Жінки, поставлені на облік як військовозобов’язані, повинні брати участь у військових зборах.

Крім того, жінкам, які не стали на військовий облік, доведеться сплачувати штраф до 1 700 гривень.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні