П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДачаСтало відомо, скільки коштуватиме гектар землі 2022 року

Стало відомо, скільки коштуватиме гектар землі 2022 року

Этот материал также доступен на русском языке
З липня 2021 року почав працювати ринок землі. Тепер кожен, хто має наділ землі сільськогосподарського призначення, може продати його за вигідною ціною.

На думку експертів, в 2022 році слід очікувати зростання ціни продажу землі на $ 300-500 / га.

Такий прогноз зробив начальник відділу земельної політики та майнових відносин МХП, співвласник земельного агентства «Володар» Володимир Нагорний на Kurkul.com.

На його думку, ціна вільної землі стартуватиме від $ 2,5-3,5 тис/ га.

Що стосується цін у 2021 році, то в цілому ціна за гектар землі не зросла з першого липня – $ 1,5-1,7 тис/га, а також ціна оренди, ці показники були стабільно на одному рівні.

Звичайно, в південних регіонах можна знайти орендну плату за 700 доларів / га, але найбільш конкурентоспроможний «кукурудзяний пояс» України – від Сум до Львова, Полтави, Черкащини зберігається в межах 2 тисяч доларів / га.

За словами експерта, зараз відбувається пожвавлення продажів на платформі “Прозорро.Продажі”.

– Чому? Існує налагоджена система аукціонів. В основному арештована земля продається на платформі, тобто зареєстрована у виконавчій службі. Вона стягнена за несплату кредитів, аліментів та інших боргових зобов’язань. Але виконавець не зміг її продати через мораторій. Зараз виставляється по 20-30 ділянок від одного державного виконавця. Держава може продавати землю з переважним правом або без нього, зареєстровані та незареєстровані ділянки. У листопаді було опубліковано багато пропозицій від таких продавців, – додав Володимир Нагорний.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні